2024. április 29. - Péter

Bemutatkozó látogatáson fogadta a jövő nemzedékek ombudsmanját Szili Katalin

Bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában a jövő nemzedékek ombudsmanját Szili Katalin házelnök kedden.
2008. szeptember 23. kedd 11:45 - Hírextra
Az ombudsman állandó meghívottja lesz majd a nemzeti fenntartható fejlődés tanácsának - mondta el az Országgyűlés elnöke a találkozó után újságíróknak, jelezve, a tanács létrehozásáról országgyűlési határozat rendelkezik.

Szili Katalin hozzátette: számítanak az ombudsman közreműködésére a témában kidolgozandó stratégiáknál, s a jövőben folyamatosan tartják majd a kapcsolatot.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja elmondta, hogy a nemzeti fenntartható fejlődés 32 tagú tanácsa várhatóan október elején tartja alakuló ülését.

Mint mondta, nagyon biztató tájékoztatást kapott a tanács megalakulásáról. Az már most látszik, hogy aktív testület lesz, ami számára végtelenül fontos - tette hozzá az ombudsman.

A jövő nemzedékek ombudsmanja tisztségének létrehozásáról 2007 novemberében határozott az országgyűlés.

Az országgyűlési biztos feladata figyelemmel kísérni, értékelni és ellenőrizni azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Sólyom László 2008. január 16-án jelölte először a posztra Fülöp Sándort, aki akkor nem kapott elegendő számú támogató szavazatot. Az államfő május 9-én ismét őt jelölte a jövő nemzedéke országgyűlési biztosának. A parlament végül 2008. május 26-án választotta meg ombudsmannak Fülöp Sándort, aki 1999-2001-ig a Közép-Kelet Európai Közérdekű Környezetvédő Jogászok Egyesületének elnöke, 1998-2003-ig pedig az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, majd elnökhelyettese volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását