2023. szeptember 30. - Jeromos

Új gyorsteszt a méhnyakrák ellen

A fejlődő országok számára dolgoztak ki olcsó gyorstesztet a humán papillómavírus (HPV) jelenlétének megállapítására. Ez segíthet a nők méhnyakrákjának korai felismerésében például a kelet-kínai falvakban, ahol az erőforrások szerényen állnak rendelkezésr
2008. szeptember 22. hétfő 11:17 - Hírextra
A "careHPV" elnevezésű gyorsteszt a HPV 14, nagykockázatú típusának azonosítására alkalmas, körülbelül két és fél óra alatt, akár folyóvíz nélkül is. A tesztet minimális betanítás után bárki képes elvégezni.

A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakoribb rákfajta világszerte. 300 ezer halálos áldozatot szed évente, 85 százalékban a fejlődő országokban. Az Európában és az Egyesült Államokban használt Pap-teszt felére csökkentette a halálozások számát. A hüvelyi kenetminta levétele és értékelése azonban nehézkes a világ kevésbé fejlett területein.

A gyorsteszt kipróbálásában 2388 nő vett részt Kína keleti részén. Ők saját maguk vettek kenetmintát, miután a szükséges eszközöket és útmutatást megkapták. Az adatokat ezután összevetették a nőgyógyászok által a helyszínen elvégzett kolposzkópiás vizsgálat eredményeivel. A kolposzkópia segítségével a méhnyakon és a környező szövetekben található esetleges elváltozásokat, rákmegelőző állapotot fedezhetik fel a szakemberek.

A kontrollvizsgálat azt mutatta, hogy a careHPV gyorsteszt 90 százalékos biztonsággal találta meg a rákmegelőző állapotot jelző sejteket. Azoknak a nőknek 84,2 százalékát negatívként értékelte a gyorsteszt, akiknél nem mutatott a kolposzkópia rákmegelőző állapotban lévő sejteket - közölte John Sellors az ontariói McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője.
A programot a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását