2024. május 4. - Mónika, Flórián

Összejöttek a világ szívgyógyászai

A világ szívgyógyászainak egyik legnagyobb tudományos találkozója kezdődik hétfőn Chicagóban: itt tartják az American College of Cardiology (ACC) idei kongresszusát, ahol várhatóan harmincezernél több résztvevő ismerkedik a legújabb kutatási eredményekkel
2008. március 31. hétfő 11:16 - Hírextra

Az ACC megalapítása, 1949 óta gyorsan fejlődött és jelenleg csaknem 28 ezer tagja van: szívgyógyászattal foglalkozó szakemberek a világ minden tájáról. Évente rendezett vándorgyűlése minden alkalommal más-más amerikai nagyváros hatalmas kongresszusi központjában üdvözli néhány, előadásokkal zsúfolt napra az orvosok, szakápolók, gyógyszerkutatók és -gyártók, műszerszakértők több tízezres tömegét.

Csak azon az ülésszakoon, ahol a legújabb, utolsó percben érkező vizsgálati eredményeket jelentik be, napi hat alkalommal lesznek fontos tudományos bejelentések a várhatóan zsúfolt nagyteremben. Közben pedig reggeltől estig előreláthatólag többször tíz, párhuzamos helyszínen folynak az átlag tízperces előadások, bemutatások.

Biztonsági okokból egyelőre a pontos résztvevői létszámot nem közölték és egyelőre az sem derült ki, hány világcég kiállítása, műszerújdonsága, gyógyszere látható a hatalmas kiállítási területen, de aki átmenetileg belefárad az előadásfolyamba, az órákig barangolhat a gyógyszer- és műszerkiállítás termeiben, ahol ráadásul a tudományoskönyv- és folyóirat-kiadók is bemutatják minden, jelenleg kapható terméküket.

A "Forró Vonal" a legújabb gyógyszervizsgálati, műtéti eredményeket ismertető beszámolók sora, ezek a mindenki által kíváncsian várt események, mert az évekig folyó, sokezer embert érintő tanulmányok adatait manapság mindig a világ néhány nagy tudományos eseményén, konferenciáján jelentik be és ezek közül az első az ACC kongresszus.

A tudományos média és a vezető szívgyógyászok már hónapok óta készülnek például arra a vitára, amely két, egyébként bizonyítottan hatásos, koleszterincsökkentő gyógyszer kombinációjával végzett óriásvizsgálat eredményeiről szól. Itt az derült ki, hogy az igen drága, kombinált készítmény hatékonysága nem volt bizonyíthatóan jobb, mint a világszerte kapható, olcsó összetevő saját hatása.
Ráadásul az amerikai törvényhozásig jutott az a bejelentés, hogy a vizsgálat végleges adatait, különböző kifogások alapján az anyagilag igen érdekelt gyógyszergyártó cégek sokáig nem hozták nyilvánosságra. Amikor a tényleges eredményeket közölték, a drága gyógyszerkombináció patikai forgalma alaposan lecsökkent, ami a gyártó számára jelentős pénzügyi veszteséget okozott.
Sokan készülnek arra, hogy meghallgassák az ON-TARGET elnevezésű tanulmány eredményeinek ismertetését. A vizsgálatban világszerte több mint 25 ezer beteg vett részt és remélhető, hogy a telmisartan nevű gyógyszer igen hatékonynak bizonyul különböző szív- és érrendszeri zavarokban.

Francia munkacsoport számol be fontos eredményekről a koszorúér-tágítás és kezelés újabb szempontjairól. A clopidogrel készítmény nálunk is életmentő azok számára, akiknek kezdődő szívinfarktus miatt a koszorúerét szívkatéterrel kitágították és az ér nyitvamaradását fémháló, sztent beültetésével biztosították. Egy új vizsgálattal lehetővé válik, hogy a gyógyszer adagolását az egyéni igény szerint, még pontosabban végezhessék.

Nem csak a zenekedvelők, hanem a túlsúllyal hadakozók is reménykedve várják a STRADIVARIUS elnevezésű tanulmány adatainak nyilvánosságra hozatalát. A sok európai országban már forgalomban lévő, de az Egyesült Államokban még csak milliók által vágyott gyógyszer, a rimonabant rendkívül hatásosnak bizonyult több nagy vizsgálat tanúsága szerint a hasi elhízás és a koszorúér-betegség előrehaladásának csökkentése, késleltetése terén. Most annak a tanulmánynak az eredményeit ismertetik, melyben a koszorúerek belső felszínén megjelenő, zsírtartalmú párnácskák összehúzódását, zsugorodását várták ettől a kezeléstől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását