2024. június 16. - Jusztin

Összetűzések, oszlatás, könnygáz a Szabadság téren

Szombaton kora délelőtt már álltak azok a kordonok, amelyeket a rendőrök a délutáni demonstrációk helyszíneinek biztosítására helyezett ki, így a Hősök terét, az Olimpiai parkot és a Szabadság teret is lezárták. Események percről percre.
2008. szeptember 20. szombat 17:58 - Hírextra


15:17

Elindultak

Elindult a mintegy kétezresre nőtt tömeg szombaton, 15 óra után néhány perccel a budapesti Clark Ádám térről a Lánchídon át a Magyar Demokratikus Charta demonstrációjának másik helyszínére, a pesti Roosevelt térre - jelentették az MTI tudósítói.

Nem sokkal 15 óra előtt a Clark Ádám térre megérkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége.

A demonstráción megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is, valamint több közéleti személyiség, köztük Vágó István televíziós műsorvezető és Vásárhelyi Mária szociológus.

A menet előtt fiatalok egy traszparenst tartanak, amelyen az olvasható: "A köztársaságért, a demokráciáért, a szabadságért".

A Roosevelt térről a résztvevők a későbbiekben tovább mennek majd a Kossuth térre; a rendezvényen felszólal a kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester is.

14:34

Gyülekeznek

Körülbelül 300-400 ember gyűlt össze a Magyar Demokratikus Charta rendezvényére várva szombat délután két órára, egy órával a kezdés előtt a fővárosi Roosevelt téren. Ekkorra már felállították az öt, nemzetiszínű lobogóval feldíszített színpadot, a helyükre tették a hangfalakat és a kivetítőt is.

A résztvevők többsége a ruhájára ragasztott, kék színű, Magyar Demokratikus Charta 2008 feliratú matricával várakozik a téren. A matricákat, az azonos feliratú karszalagokat, illetve a rendezvény térképét és "házirendjét" kék pólós rendezők osztogatják.

Több vidéki résztvevő is különbusszal érkezett, az MTI tudósítói a helyszínen egy szerencsi és két nyíregyházi szimpatizánsokkal teli jármű érkezését látták. A környéken rendőröket csak elvétve látni, de viszonylag sok biztonsági őr van a tömegben. A rendőrségi két óra után nem sokkal lezárta a Lánchídra felhajtó sávot. Megjelentek az árusok is, akiktől kürtős kalácsot, perecet és üdítőket lehet vásárolni.

A Clark Ádám téren délután két óráig körülbelül 200-250 ember gyűlt össze - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A teret tűzszerészek vizsgálják át. A folyamatosan érkező résztvevők itt is Magyar Demokratikus Charta 2008 feliratú matricát kapnak, amelyet a ruhájukon viselnek. A megkérdezettek többsége békés hangulatú felvonulásban bízik és reméli, nem lesznek atrocitások a nap folyamán.

A tér környékén jelentős számban vannak jelen rendőrök és biztonsági emberek. Az MTI tudósítóinak jelentése szerint a Clark Ádám téren is vannak olyan felvonulók, akik különbusszal érkeztek a rendezvényre, például Oroszlányból vagy Dunaújvárosból.

Sokan nemzetiszínű lobogóval, illetve MSZP feliratú zászlóval várnak a rendezvényre.


12:46


Megjöttek a romák

A rendezvény kezdete előtt egy órával buszokkal érkeznek vidékről a romák az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nagyobbik frakciója, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei által meghirdetett demonstrációra a Képviselői Irodaház mögötti Olimpiai parkba.

Elsőként Borsod és Szabolcs megyéből érkeztek meg a buszok, majd a járműveken utazó másfélszáznyi roma nemzeti színű és cigány zászlókkal, transzparensekkel sétált be a fémkordonokkal már kora délelőtt körbezárt füves területre - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A demonstráció szervezői azt mondták: több tucatnyi busz indult a fővárosba az ország különböző pontjairól, hogy közösen tiltakozzanak a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal kirekesztő törekvései ellen, valamint hangot adjanak annak, hogy a "cigányok nem másodrendű állampolgárok, és békés együttélésre törekszenek".

A Parlament északi oldalán lévő parkolóban mintegy 200, teljes védőfelszerelést és sisakot viselő rohamrendőr sorakozott fel, és a Kossuth tér környékén is jelentős rendőri erőket mozgósítottak.

A romák rendezvényére érkező emberek többsége fehér színű ruházatot visel. A kis zászlók mellett fehér pólókat is osztogatnak számukra. Láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök is vigyáznak rájuk.

Az Olimpiai parkhoz vezető mellékutakat a rendőrök lezárták, a kereszteződésekben rohamrendőrök kisteherautóval várakoznak.

A közúti forgalom a Széchenyi felső rakparton egyelőre zavartalan, a 2-es villamos is közlekedik.

*

Az MTI tudósítója már szombat hajnalban tapasztalta, hogy nekiláttak a színpadok építésének, délelőtt kilenc óra után pedig megkezdték a demonstrációk színhelyein a kordonok felállítását is.

Szombatra a miniszterelnök által kezdeményezett Magyar Demokratikus Charta, továbbá több cigányszervezet és radikális jobboldali tömörülés is  demonstrációt hirdetett. A társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében szeptember 6-án alakult Magyar Demokratikus Charta rendezvénye két helyszínen, a Roosevelt téren, illetve a Clark Ádám téren kezdődik kora délután. A budai helyszínről a résztvevők a Lánchídon át vonulnak Pestre, ahonnan az Akadémia utcán keresztül továbbmennek a Kossuth térre, ahol többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is felszólal.

Az Országos Cigány Önkormányzat rendezvénye 13 órakor kezdődik a képviselői irodaház melletti Olimpiai parkban, ezt a területet a rendőrség kordonokkal teljesen körbezárta.

Szintén kordonnal vették körbe a Hősök terét, ahová a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom hirdetett demonstrációt. A résztvevők az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út, Bank utca útvonalon a Szabadság térre vonulnak majd.

Az MTI tudósítója délelőtt azt látta, hogy a Parlament közeli utcákban, ahol már korában megállási és várakozási tilalmat rendeltek el, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elszállíttatja a tiltás ellenére mégis ott parkoló autókat.

Kordonok védik a Magyar Televízió Szabadság téri székházát, de a Nádor és a Bank utca kereszteződését is lezárták, ugyanis a radikális szervezetek záró programként a Hazatérés templomába vonulnak istentiszteletre.

A BRFK még pénteken közölte: a szombat éjfélig fokozott ellenőrzést tartanak a fővárosban, így igazoltathatnak, ruházatot, járműveket is átvizsgálhatnak, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják, illetve megtilthatják azok bevitelét a rendezvények, események helyszínére.

A BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstrálókat és az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása - olvasható a rendőrség tájékoztatójában. 

A BRFK közölte: amennyiben rendzavarás, bejelentéstől eltérő demonstráció vagy más egyéb rendbontás történik, a rendőrség "nagyon határozottan, a jogszabályokat betartva fog fellépni". A megmozdulásokat a fővárosi rendőri állomány mellett a Készenléti Rendőrség és több megyei rendőr-főkapitányság rendészeti állománya biztosítja.

Tafferner Éva az MTI-nek szombat délelőtt megerősítette, hogy a rendezvények biztosítására kilenc megyéből rendeltek fel rendőri egységeket, akik a Készenléti Rendőrség csapatát erősítik.

Draskovics Tibor nem számít arra, hogy szombaton tömeges jogsértésekre kerülne sor a nagy tömegrendezvényeken, de - mint az igazságügyi és rendészeti miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta - nem is tudja ezt kizárni.

Hozzátette: "természetesen a biztosítási terv megnyugtatóan gondoskodik arról, hogy a politikai értelemben egymással szemben álló - remélem személyesen egyébként nem személyesen szemben álló - demonstrációk résztvevői ne keveredjenek össze, ne találkozzanak".

Az MTI tudósítója a rendezvények környékén délelőtt 11 órakor nem tapasztalt jelentősebb rendőri mozgást. A Keleti pályaudvarra vidékről vonattal több, 20-30 fős csoport is érkezett, hogy részt vegyen a roma szervezetek és a Charta tüntetésén. Borsod, Heves és Szabolcs megyéből szervezett formában utaztak a főként középkorú emberek
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását