2024. június 16. - Jusztin

Összetűzések, oszlatás, könnygáz a Szabadság téren

Szombaton kora délelőtt már álltak azok a kordonok, amelyeket a rendőrök a délutáni demonstrációk helyszíneinek biztosítására helyezett ki, így a Hősök terét, az Olimpiai parkot és a Szabadság teret is lezárták. Események percről percre.
2008. szeptember 20. szombat 17:58 - Hírextra


18:10

Ki fél, ki nem

A demokrata fél, félti az alig nagykorú, 19 éves magyar demokráciát - mondta Iványi Gábor lelkész a Magyar Demokratikus Charta 2008 szombati rendezvényén Budapesten, a Kossuth téren.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola vezetője közölte: szégyelljük, hogy több mint fél évezred után nem tudtuk integrálni a cigányságot, és azt, hogy csöndes össztársadalmi egyetértés látszik kibontakozni arról, velük szemben bármi megengedett.

Hozzátette, nem akarja, hogy újra olyanok irányítsák Magyarországot, akik ellentmondást nem tűrően képviselik azt, ők kívánják megmondani, kinek az életformája tűrhető, kinek a hite történelmi, kinek a politikai nézetei szolgálják a haza javát.

Iványi Gábor úgy fogalmazott: nem azért követeltük sikerrel a rendszerváltás hajnalán a munkásőrség felszámolását, hogy most szünet nélkül tűrjük egyenruhás, félkatonai, szélsőjobboldali szervezetek masírozását, ijesztgetését és a velük együtt járó csőcseléket. Mint mondta, ezek jellegzetesen mindig csak az egyik oldal képviselőit gyalázzák - jórészt büntetlenül.

Hangsúlyozta, hogy olyan parlamentet akar, amelyben felelős törvényhozás folyik az ország valós gazdasági helyzetének figyelembe vételével. "Soha nem akarjuk, hogy szitok, tojás, kő, vagy bármi eltántoríthasson minket demokráciánk védelmétől" - fűzte hozzá.

Az eseményen felszólalt Konrád György író is, aki a Magyar Demokratikus Charta alapítói által kinyitott, piros-fehér-zöld színű esernyőre utalva azt mondta: azért nyitottuk ki az esernyőnket, hogy félresöpörhessük a vad, embertelen ideológiákat.

*
"Azért gyűltünk itt össze, hogy kinyilvánítsuk, nem félünk" - mondta Demszky Gábor a Magyar Demokratikus Charta szombati rendezvényén, a budapesti Kossuth téren.

A főpolgármester felidézte, hogy az elmúlt két évben milyen típusú szélsőjobboldali fenyegetések történtek az országban. Példaként említette a többi közt a Magyar Gárdát, s a szélsőjobboldali internetes fenyegetéseket.

Mint mondta, békésen felvonuló emberekre és házakra Molotov-koktélokat dobnak, vandál csoportok pedig menetrendszerűen rongálnak Budapest utcáin. Velük szemben meg kell védeni a békés magyar demokráciát - tette hozzá.

"Azokkal szemben is megvédjük demokráciánkat, akik megnyilvánulásaikkal felbátorítják az ilyen elvadult embereket" - hangsúlyozta.

Demszky Gábor úgy vélekedett: vannak olyan politikusok, akik szóban elítélik az utcai erőszakot, "áhítatosan rácsodálkoznak" a nyílt rasszizmusra, de például az önkormányzatokban koalíciót kötnek a szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal.

"Ezek a farizeusok, álszent politikusok nem demokraták" - mondta, hozzátéve: az ilyen kettős beszéd véleménye szerint szétrombolhatja a magyar demokráciát.

Nagy taps fogadta azt, amikor a városvezető kijelentette,  hogy vannak bírák, akik elképesztő indoklással mentik fel a rendőrséggel szemben is erőszakot alkalmazó bűnözőket.

Demszky Gábor úgy fogalmazott: a legfontosabb feladatunk embernek maradni, amikor mások magasra emelik a gyűlölet zászlóját.

A liberális politikus szerint hiba volt, hogy 17 évvel ezelőtt a demokratikus charta aláírói közt pártok is voltak. Mint mondta, örül annak, hogy ez most nincs így, mert nem zárhatják be magukat politikai szekértáborok mögé, ha a demokrácia védelméről van szó.

A főpolgármester elmondta: szombaton a szabadság- és békeszerető magyar polgárok újraélesztik a demokratikus chartát, amelyet éppen 17 évvel ezelőtt tettek közzé.

A chartának olyan íratlan normának kell lennie, amelynek szellemét minden magyar demokrata elfogadja - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a kirekesztés, a gyűlöletkeltés az egész országnak árt.

*
A magyarok egymásnak nem ellenfelei, hanem bajtársai, testvérei; magyar nem háborúzhat magyarral - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén szombaton Budapesten, a Kossuth téren.

A miniszterelnök azt kérte a résztvevőktől, vigyék el az üzenetet, hogy létezik egy olyan Magyarország, amelyben megértés és béke honol, és ebben az országban mindenkire szükség van.

Mi egy nyugodt, békés országot akarunk, ahol mindenki az lehet, ami akar. Ebben, a legszentebben közösek vagyunk magyarok, demokraták - mondta.

A kormányfő beszéde elején hangsúlyozta: azt üzeni a jobboldaliaknak, hogy ők is a honfitársai és a barátai.     Kiemelte: Magyarország ereje sokszínűségéből ered. Úgy fogalmazott: a jóindulatú emberek egymásra nyitott Magyarországát keresi.



17:50

Háromezer rendőr biztosít

Az MTI helyszíni tudósítóinak becslése szerint legalább háromezer rendőr biztosítja a szombati, budapesti demonstrációkat.

A tömegben sok civil ruhás nyomozót látni, a rendőrök lovakkal és vízágyúval is készenlétben állnak. A rendezvények helyszínei felett folyamatosan rendőrségi helikopter köröz.

A rohamrendőrök teljes menetfelszerelésben várakoznak, védőruhájukon látható az azonosító jel. Sokaknál közülük gázálarc és paprikaspray is van - jelentették az MTI tudósítói.    

A rakparton, a Magyar Televízió északi oldalán és az Országház mellett is tucatnyi rendőrségi teherautót és autóbuszt látni.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek megerősítette, hogy a rendezvények biztosítására kilenc megyéből rendeltek fel rendőri egységeket, amelyek a Készenléti Rendőrség csapatát erősítik.

17:37

Ezren a Szabadság térre

Mintegy ezer tüntető indult el a Hősök teréről a Szabadság térre. A menetet betyárruhába öltözött férfiak és fekete maszkos fiatalok vezetik - jelentették szombaton az MTI tudósítói.

A nemsokkal öt óra előtt elinduló menet élén ott van Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Budaházy György és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye tiszteletbeli elnöke is. Az MTI tudósítóinak becslése szerint mintegy ezren vonulnak a Magyar Televízió székháza elé, a szervezők két-háromezer emberről beszélnek.

Toroczkai László az indulás előtt azt mondta, hogy harcosokat lát a Hősök terén, akik megmentik Magyarországot, s a harcra a hívószót Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kolompár Orbán roma vezetőt adta ki. Arról is beszélt, ha eljön az idő, nem fél azt mondani, hogy vonuljanak a Parlamenthez.

Budaházy György arról szólt, hogy ez a nap a "számháború napja", de a Hősök terén többen vannak, mint a "zsidó-cigány összeesküvésen" részt vevők. Azt is bejelentette, hogy ingyen a tüntetők rendelkezésére bocsátanak fekete maszkokat és a könnygáz elleni törlőkendőket.

A felvonulás közben a tüntetők közül körülbelül tízen levizelték az útba eső, rácsokkal védett terézvárosi MSZP-irodát. Az esetet a rendőrök tétlenül szemlélték.

17:10

Nemzetiszín ernyő a barna eső ellen

Egy piros-fehér-zöld esernyőt nyitottak ki a "barna eső" elleni védekezésül szombaton a budapesti Kossuth téren felállított színpadon a Magyar Demokratikus Charta alapítói: Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró és Vitányi Iván szocialista politikus.

Ezután Vitányi Iván a négyezer-ötezer résztvevő előtt arról beszélt, hogy 1993 szeptemberében a charta tagjai ugyanúgy álltak a Kossuth téren, mint most, két okból: valami ellen és valamiért.

Azt mondta: nem hagyják, hogy az utcát a szélsőjobboldal "gátlástalan, agresszív politikai színtérré" züllessze. Emellett céljuk a demokrácia és a társadalom felemelkedése. Hozzátette: ennek az egész társadalomban kell eldőlnie.

A charta alapítója azt mondta, megmutatják, hogy Magyarországon nem csak a szélsőségesek vannak jelen a politikai téren, hanem a magyar demokraták is. Megjegyezte, hogy a szociális demokratáknak, a liberális demokratáknak és a nemzeti konzervatív demokratáknak nem csak arról kell vitatkozniuk, hogy miben különböznek, hanem azt is fel kell mutatniuk, amiben egyetértenek.

Vitányi Iván úgy fogalmazott, a demokrácia hívei közül sokan közönybe menekültek vagy elbújtak félelmükben, de ne féljenek, mert sokan vannak. Megjegyezte, úgy gondolja, hogy többen vannak, akik a magyarságot és a demokráciát egynek gondolják, mint akik nem.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalomnak két dologgal kell szembenéznie. A lakosság számottevő része nem részesült azokban az értékekben és javakban, amelyeket a társadalom megteremtett. Véleménye szerint az ő felemelkedésük az igazi probléma. Ehhez viszont erős, fejlődő gazdaság kell, csökkenteni kell az adóterheket, a bürokráciát és a feketegazdaságot, illetve növelni a versenyképességet.

A későbbiekben a demonstráción felszólal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is.

Az eseményen megjelent a kormány több tagja - köztük Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Hiller István, Kiss Péter, Székely Tamás, Veres János -, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Részt vett több közéleti személyiség is, így például Bródy János előadóművész, Vásárhelyi Mária szociológus, Ungváry Tamás író, műfordító, kritikus.

A rendezvényre mintegy ezerötszázan érkeztek a romaszervezetek nem sokkal korábban véget ért demonstrációjáról.

A demonstráción sokan egyforma piros kalapot viselnek, Kapcsolat.hu felirattal, és sokak ruháján látható Magyar Demokratikus Charta feliratú matrica.

A térre kordonokon keresztül lehet bemenni, a rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik az érkezőket.

A Kossuth tér környékére délután fél 5 körül újabb kétszáz rendőr érkezett erősítésként - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását