2024. május 23. - Dezső

Összetűzések, oszlatás, könnygáz a Szabadság téren

Szombaton kora délelőtt már álltak azok a kordonok, amelyeket a rendőrök a délutáni demonstrációk helyszíneinek biztosítására helyezett ki, így a Hősök terét, az Olimpiai parkot és a Szabadság teret is lezárták. Események percről percre.
2008. szeptember 20. szombat 17:58 - Hírextra
20:05

Hír TV: nyugalom

A csatorna jelentése szerint is helyreállt a rend, a forgalom már zavartalan. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd szerint különösebb ok nélküli rendőri igazoltatás zajlik. Drámai és megrázó eseményekről számol be: megfélemlítő rendőri fellépés, ő sem tagadja, hogy ezt-azt a rendőrök felé dobtak (ő almacsutkát látott), szerinte a felháborodás oka egy ártalmatlan idős úr hatástalanítása volt. A fellángoló hangulatra felszólítás nélkül válaszoltak a rendőrök, akik nem voltak fogékonyak a kommunikációs kísérletekere. Előlük kellett a templomba is bemenekülni. A teljes bezártság idejét fél órára teszi - a legfelháborítóbbnak azt tartja, hogy az istentiszteletre tartó emberket vallásszabadsáukban akadályozva szólítottak fel a távozásra.

20:00

Elhagyták a templomot is

Elhagyták a Hazatérés templomát a tüntetők, és a Deák tér irányába vonulnak Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője vezetésével szombat este fél 8-kor - jelentették az MTI tudósítói.

Korábban mintegy száz tüntető menekült a templomba, miután rendőrök kiszorították a sok száz fős tömeget a Szabadság térről. A tüntetők egy része sokáig a tér déli oldalán álló református templom lépcsőjén nézett farkasszemet a rendőri sorfallal.

Később a rendőrök megnyitották a sorfalat, és felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el az épületet. A rendőrök senkit nem állítottak elő a templomnál.

A templomban az összecsapások kezdetén félreverték a harangokat.

19:49

Úgy tűnik, vége: legalábbis a nagy őrjöngés már lecsillapult. Drukkolunk, hogy koillégánknak igaza legyen. A rend még úgyis odébb van.

19:45

A Podmaniczky és Szondi utcákon végig állnak a rendőrök - arrafelé végképp nem érdemes tombolni.



19:27

Patthelyzet a Hazatérés templománál

Nyolcvan-száz tüntető szorult a Szabadság téri Hazatérés templomába szombat este, ők a rendőri felszólítás után sem akarják elhagyni a helyszínt - jelentették a MTI tudósítói.

A tüntetők még akkor menekültek a templomba, amikor a rendőrök kiszorították a tömeget a Szabadság térről. A tüntetők egy része sokáig a tér déli oldalán álló református templom lépcsőjén nézett farkasszemet a rendőri sorfallal.

Később a rendőrök megnyitották a sorfalat és felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el az épületet, ennek azonban csak néhányan tettek eleget. A rendőrök senkit nem állítottak elő a templomnál.

A templomban az összecsapások kezdetén félreverték a harangokat.

19:32

Az Andrássy út felől a Rózsa utca-Szondí utca sarkáig jutottak a tüntetők: a helyszínen lévő kollégánk öt kisbusznyi rendőrt látott, a környéket egy helikopter világítja be a rendőröknek. Ők a Nyugati pályaudvar irányában próbálják visszaszorítani a rendbontókat.

A Podmaniczky utca és Rózsa utca sarkán gyülekeznek a tüntetők, egyelőre egy darab rendőrkocsi van a helyszínen. A korábbiak alapján ez gyorsan változhat.

19:24

Ötszázan pusztítanak

Körülbelül ötszáz tüntető pusztít az Andrássy úton a rendőri sorfal elől menekülve - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A tömeg az Oktogonnál pihent meg egy rövid időre este hét óra tájban, de a rendőrség könnygázt bevetve innen is kiszorította. A rendbontók mindent elpusztítanak, összetörnek, ami a kezük közé kerül: padokat, éttermi székeket zúztak szét, autókat törtek össze, jelzőtáblákkal és botokkal szerelkeztek fel - jelentették az MTI tudósítói.

Az összecsapások, valamint a rendőri akciók és lezárások miatt megbénult Budapest belvárosa, a 4-6-os villamosok sem közlekednek.

19:22

Tömeges letartóztatások vannak az Izabella utcánál, megpróbáltak barikádot is emelni. A Hír TV beszámolója szerint kukákat is gyújtogattak, az utcában nem lehetett látni a könnygáztól.


Fotók: Fejér Bálint

Pletykák terjengenek arról, hogy a rendőrük illegális eszközöket is használnak - ezeket azonban még a Hír TV munkatársa sem tudta megerősíteni.

19:17

Tudósítónk jelenti: a tüntetők szétváltak az Izabella utcánál, több irányban menekülnek; feltartóztattak egy trolibuszt is.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását