2024. május 12. - Pongrác

Nemzetiszín ernyő a barna eső ellen

Egy piros-fehér-zöld esernyőt nyitottak ki a "barna eső" elleni védekezésül szombaton a budapesti Kossuth téren felállított színpadon a Magyar Demokratikus Charta alapítói: Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró és Vitányi Iván szociali
2008. szeptember 20. szombat 17:40 - Hírextra
Ezután Vitányi Iván a négyezer-ötezer résztvevő előtt arról beszélt, hogy 1993 szeptemberében a charta tagjai ugyanúgy álltak a Kossuth téren, mint most, két okból: valami ellen és valamiért.

Azt mondta: nem hagyják, hogy az utcát a szélsőjobboldal "gátlástalan, agresszív politikai színtérré" züllessze. Emellett céljuk a demokrácia és a társadalom felemelkedése. Hozzátette: ennek az egész társadalomban kell eldőlnie.

A charta alapítója azt mondta, megmutatják, hogy Magyarországon nem csak a szélsőségesek vannak jelen a politikai téren, hanem a magyar demokraták is. Megjegyezte, hogy a szociális demokratáknak, a liberális demokratáknak és a nemzeti konzervatív demokratáknak nem csak arról kell vitatkozniuk, hogy miben különböznek, hanem azt is fel kell mutatniuk, amiben egyetértenek.

Vitányi Iván úgy fogalmazott, a demokrácia hívei közül sokan közönybe menekültek vagy elbújtak félelmükben, de ne féljenek, mert sokan vannak. Megjegyezte, úgy gondolja, hogy többen vannak, akik a magyarságot és a demokráciát egynek gondolják, mint akik nem.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalomnak két dologgal kell szembenéznie. A lakosság számottevő része nem részesült azokban az értékekben és javakban, amelyeket a társadalom megteremtett. Véleménye szerint az ő felemelkedésük az igazi probléma. Ehhez viszont erős, fejlődő gazdaság kell, csökkenteni kell az adóterheket, a bürokráciát és a feketegazdaságot, illetve növelni a versenyképességet.

A későbbiekben a demonstráción felszólal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is.

Az eseményen megjelent a kormány több tagja - köztük Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Hiller István, Kiss Péter, Székely Tamás, Veres János -, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Részt vett több közéleti személyiség is, így például Bródy János előadóművész, Vásárhelyi Mária szociológus, Ungváry Tamás író, műfordító, kritikus.

A rendezvényre mintegy ezerötszázan érkeztek a romaszervezetek nem sokkal korábban véget ért demonstrációjáról.

A demonstráción sokan egyforma piros kalapot viselnek, Kapcsolat.hu felirattal, és sokak ruháján látható Magyar Demokratikus Charta feliratú matrica.

A térre kordonokon keresztül lehet bemenni, a rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik az érkezőket.

A Kossuth tér környékére délután fél 5 körül újabb kétszáz rendőr érkezett erősítésként - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását