2024. április 18. - Andrea, Ilma

A Rombolás géniuszának diadala a kiállításon

A Rombolás géniuszának diadala című kép is szerepel majd a Magyar Nemzeti Galériában december közepén nyíló, Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" című kiállításon. A nagy méretű festmény Budapesten a nyolcvanas években volt utoljára látható - közölték a sz
2007. november 2. péntek 10:35 - Hírextra

A szentpétervári Ermitázs és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) közös kiállítása 2007. december 14. és 2008. március 23. között látható majd a magyar fővárosban.

A Rombolás géniuszának diadala 4,5 méterszer 5,5 méteres festmény, a képet a Somogy megyei Zala községben, a Zichy Mihály Emlékmúzeumban őrzik. Mivel az ottani terem belmagassága nem volt elegendő az 1878-ban készült kép felállításához, körülbelül 10 centiméter a padlózat alá került.
A hétfőre tervezett kiemelés, valamint a hatalmas vászon felhengerítése a kaposvári múzeum munkatárasainak és az MNG restaurátorainak összehangolt munkája lesz - áll a közleményben.
Az összegzés szerint a festményt az 1878-as világkiállításra festette Zichy Mihály, azonban a mű aktualizáló tartalma, a pápa, III. Napóleon és az orosz cár direkt szerepeltetése, valamint a francia-porosz háborúra és a párizsi kommünre való közvetlen utalás miatt a világkiállítási bizottság arra kényszerítette a művészt, hogy még a tárlat megnyitása előtt a képet visszavonja.

Problémát okozott jobboldalt a háttérben, a pozitív jövő képében ábrázolt Köztársaság alakja is. Maga Zichy is belátta, hogy képének ezen a részletén változtatnia kell, ezért a jövő fényözönébe helyezett Köztársaságot Krisztus alakjával cserélte fel.

Az immár átfestett képet Bécsben és Budapesten is bemutatták, mindkét helyszínen nagy közönségsikert aratott, azonban a művészeti kritika fanyalogva fogadta. A katolikus egyház is tiltakozott a pápa negatív színben való feltüntetése miatt, hiszen a festményen egy koponyahalmon trónol IX. Pius.

A bemutatókat követően a kép lekerült Zalára a családi kúriába, azt a magyar állam csak a Nemzeti Szalonban 1902-ben rendezett gyűjteményi kiállítás után vásárolta meg. "Ekkor újabb tiltakozási hullám indult el, ami ellen úgy védekezett a Szépművészeti Múzeum, hogy közölte: a mű úgyis raktárba fog kerülni és a nagyközönség nem láthatja. És ez így is történt" - áll a közleményben.
A sokáig hengeren tárolt, Zichy "főművének" tekintett festményt csak egy-egy alkalommal mutatták be, a kép Budapesten a nyolcvanas években volt utoljára látható egy rövid ideig, majd 1992-ben lekerült Zalára a művész emlékmúzeumába.

Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójának korábbi közlése szerint a Zichy Mihály (1827-1906) festőművész életművét bemutató kiállításra az Ermitázsból csaknem száz darabból álló kollekció érkezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását