2024. május 3. - Tímea, Irma

Jogerősen jár az elmaradt túlóradíj

A Vas Megyei Bíróság jogerős ítélete szerint ki kell fizetni 63 szombathelyi tűzoltó 2004-től felhalmozódott, összesen mintegy százmillió forintnyi túlóradíját, a heti 48 órán túli munkavégzés után.
2008. szeptember 18. csütörtök 18:29 - Hírextra
A megyei bíróság ítéletében minden tekintetben, így összegszerűségében is jóváhagyta a Szombathelyi Városi Bíróság februárban született döntését.

Az országban jelenleg közel négyezer tűzoltó pere zajlik a túlóradíjak miatt, több bíróságon egymástól eltérő ítéletek születtek. A szombathelyi az első, amelyben jogerősen pénzt is megítéltek a tűzoltóknak.

A tűzoltók keresetükben 2004. május 1-jétől, az Európai Unióhoz való csatlakozástól kezdődően, 2007. december 31-ig kérték a heti 40 órán felüli munkavégzésük után járó túlóradíjak megítélését.

Az uniós csatlakozás előtt a magyar tűzoltók még heti 50-54 órát dolgoztak, időközben munkaidejük heti 48 órára csökkent.

A szombathelyi városi bíróság elsőfokú ítéletében - és azóta három jogerős ítélet felülvizsgálata során a Legfelsőbb Bíróság is - 48 óra feletti munkavégzés esetében ítélte jogosnak a tűzoltók túlóradíját.

A per során a szombathelyi és a megyei bíróság sem foglalt állást arról, hogy a tűzoltók esetében hány óra a heti munkaidő. Erről egyébként az ide vonatkozó uniós irányelv is csak úgy fogalmaz, hogy az uniós munkavállalók munkaideje a túlórákat is beleértve sem haladhatja meg a heti 48 órát.

Az ítélethirdetés után Szombathelyen sajtótájékoztatót tartott a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), amelynek elnöke, Kajsza Zoltán üdvözölte és mérföldkőnek nevezte a Vas Megyei Bíróság jogerős döntését. Hangsúlyozta, hogy nem adják fel a tűzoltók heti 40 órás munkahetéért vívott küzdelmüket, ebben a kérdésben fórumokon kívánnak célt érni.

Szekeres Csaba, a HTFSZ ügyvédje elmondta: precedens értékűnek tartja a megszületett ítéletet, amely reményeik szerint felgyorsíthatja a folyamatban lévő, 85 tűzoltóparancsnoksággal szemben indított pereket.

Hozzátette: a vasi ítélet után a szombathelyi tűzoltóságnak, illetve azon keresztül a helyi önkormányzatnak és a magyar államnak el kell döntenie, kifizeti-e a tűzoltóknak jogerősen járó pénzt.

"Becslésünk alapján országosan 10 milliárd forint a tűzoltók követelése kamat és perköltség nélkül, amennyiben nem kerül sor ennek a kifizetésére, 1 milliárd forintot is elérheti a további perköltség és kamatok összege" - mondta.

Az ügyvéd közölte: a katasztrófavédelem számításait alapul véve, a Legfelsőbb Bíróság döntése után egymilliárd forintnyi az az összeg, amit még vitatni lehet ezekben az ügyekben, a megegyezés tehát kézenfekvőnek tűnik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását