2024. május 20. - Bernát, Felícia

Földi kritizálja a titkosszolgálatokat

Szakmailag indokolatlan dezinformálni a titkosszolgálatnak egy magáncéget - erről Földi László korábbi magas beosztású titkosszolgálati főtiszt beszélt pénteken az MTI-nek.
2008. szeptember 19. péntek 17:09 - Hírextra
Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatóját azzal kapcsolatban kérdezte az MTI, hogy a Népszabadság korábbi információja szerint az UD Zrt. minden olyan hatóságba megpróbált beépülni, ahonnan fontos információt kaphatott, de a Nemzetbiztonsági Hivatalnál felfedezték a kémkedést, és szándékosan dezinformálták a céget.

A dezinformálást olyan esetben alkalmazza a titkosszolgálat, amikor ellenérdekelt rendszereket tájékoztat félre, például egy szembenálló államot vagy terroristákat. Egy magáncég ebbe a kategóriába nem fér bele - mondta Földi László.

Szerinte nem érthető az, hogy egy magáncég állítólag beépül a titkosszolgálat informatikai rendszerébe és a szolgálat - ahelyett, hogy azonnal megszüntette volna ezt az állapotot -, azt nyilatkozza: dezinformációt szolgáltatott. Ez akkor feltételezhető, ha a cég több mint egyszerű magáncég: olyan érdekviszonyrendszer áll mögötte, amelyet manipulálni akarnának. A kormányzat nem utasíthatja belpolitikai játszmában a titkosszolgálatot - tette hozzá a szakértő.

Földi László szerint az adatgyűjtési ügyhöz kapcsolódó hangfelvételt csak a titkosszolgálat készíthet, ha más teszi ezt, bűncselekményt követ el. Ha viszont a titkosszolgálat készítette a felvételt, akkor az operatív anyag nyilvánosságra hozatala a bűncselekmény - mondta.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetőinek lakásán a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda múlt szerdán. Kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt; a rajtuk található adatokat szakértők elemzik.

Az ügy miatt ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet is, mivel - Szilvásy György titokminiszter közleménye szerint - egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában a Fidesz áll a célkeresztben, amelynek kormányzása idején volt ő a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke múlt pénteken fordult az ügyészséghez és a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), mert egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A pártelnök monogramokat használva közölte: a hangfelvétel szerint Tombor András - Orbán Viktor egykori külpolitikai főtanácsadója - az UD Zrt. vagyonvédelmi céget azzal bízta meg, hogy gyűjtsenek róla terhelő adatokat. A hangfelvétel szerint a megbízás mögött Almássy Kornél áll, a párt élén történő váltást pedig "Stumpfék" pénzelik.

Stumpf István visszautasította, hogy bármi köze volna az ügyhöz.

A hvg.hu által később nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a beszélgetés Tóth János, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa és egy általa "elnök úrnak" nevezett személy között folyt. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy ő hallható a felvételen.

"Az UD Zrt. az OTP Bank számára kizárólag őrzés-védelemmel kapcsolatos szokásos tevékenységet végzett, illetve végez (...), a telefonbeszélgetésben szereplő ügytől teljességgel távol maradtam. Ugyanakkor a kialakult helyzet kapcsán (...) megteszem a szükséges jogi lépéseket" - nyilatkozta a Népszabadság múlt szombati számában Csányi Sándor.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön közölte: a feljelentést elutasította, mert bár a hangfelvétel magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének megállapítására adhatna alapot, a cselekmény előkészületi szakban maradt, így nem bűncselekmény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását