2024. április 28. - Valéria

Ideiglenes légimentő-bázis nyílt

Ideiglenes légimentő-bázist nyitottak meg kedden Szolnokon, a Magyar Honvédség helikopterbázisán; a dél-alföldi régiót ellátó mentőhelikopter és személyzete a tervek szerint az év végéig, a végleges szentesi állomáshely elkészültéig marad a Tisza-parti vá
2008. szeptember 16. kedd 19:07 - Hírextra
Szekeres Imre honvédelmi miniszter a bázis megnyitása alkalmából a honvédség és az egészségügy évek óta meglévő kiváló együttműködését hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ennek újabb tanújele a mostani kezdeményezés. Mint mondta, az ötletet az egészségügyi tárca vetette fel, és a megállapodás megkötésére másfél nap elég volt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ezzel a mentőszervezet hetedik hazai légi bázisán kezdődött meg a munka. Hozzátette: a légi mentésre a korábbi szállítás helyett egyre inkább a tényleges életmentés a jellemző.

Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója jelezte: 2005 óta folyamatosan emelkedik a légi mentők esetszáma. Magyarországon évente átlagosan mintegy 20 ezer közlekedési baleset történik, ezek 10 százalékában mentőhelikopter bevetésével igyekeznek megmenteni a súlyosan sérültek életét, ami elfogadható európai arány - mondta.

A szolnoki ideiglenes légimentő-bázis beindításához a miniszteri együttműködési nyilatkozat aláírása után a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya nyújtott segítséget. Az induláshoz mobil hangárt kellett telepíteni, valamint szükség volt a személyzet tartózkodására szolgáló épületrész felújítására és a mentőhelikopter földön való mozgatásához nélkülözhetetlen infrastruktúra kialakítására.

A megfelelő körülmények megteremtéséhez az anyagi forrást, csaknem 5 millió forintot az egészségügyi tárca biztosította. Túri Péter újságíró kérdésre elmondta, hogy a Szolnokon használt összes eszközt és berendezést Szentesen tudják hasznosítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását