2024. április 26. - Ervin

33 millió hamis hívás

Harminchárommillió hamis hívást regisztráltak tavaly Romániában, vagyis ennyien riasztották indokolatlanul vagy merő "viccből" a 112-es szám hívásával a rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat, de mostantól remélhetőleg egyetlen telefonbetyár sem lesz kép
2008. szeptember 16. kedd 19:00 - Hírextra
Borbély Károly romániai távközlési és informatikai miniszter ugyanis kedden személyesen vett részt a 112-es egységes hívószám helymeghatározó rendszerének tesztelésén. - "A mai tesztelés bebizonyította, hogy az általunk választott megoldás lehetővé teszi a mobilhálózatokról érkező hívások helymeghatározását. A rendszer november 20-ra elérhető lesz országos szinten" - mondta a tárcavezető.

A román kormány által elfogadott legutóbbi kormányrendelet révén ugyanis megoldódott a következő öt évre a hívószám működtetésére létrehozott rendszer finanszírozása is. A központi költségvetésből évente 38 millió lejt (körülbelül 10,3 millió eurót) fordítanak erre a célra. A rendelet a telefonálók földrajzi helyének meghatározását lehetővé tevő intézkedéseket is tartalmazza, függetlenül attól, hogy mobil vagy vezetékes hálózatról érkezik a hívás. Korábban az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen, kifogásolva, hogy a hívószámot igénybe vevők földrajzi helyét nem tudták megállapítani a hatóságok, ha a beérkező hívás mobiltelefon-hálózatból érkezett. Ez tette lehetővé a tengernyi hamis riasztást.

Tavaly 33 millió hamis hívást regisztráltak, a valódi eseteknek viszont 99 százaléka életmentő volt - mutatott rá a miniszter. Elmondta: a rendszer csak a hívás ideje alatt teszi lehetővé, hogy meghatározzák a hívó fél földrajzi helyét.

A 112-es hívószámot adminisztráló Speciális Telekommunikációs Szolgálat (STS) erőfeszítésének köszönhetően javult a szolgáltatás. Az országos helymeghatározó rendszer kidolgozásának licitjét júliusban a Romtelecom és az Universal Card Systems RT konzorciuma nyerte meg, a helyi rendszerek kiépítésével a HP Romániát bízták meg.

Román területen egyébként magyarul is lehet bejelentést tenni a sürgősségi egységes hívószámon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását