2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Törvényt szeretne a rendbontók elleni fellépésről az MSZP

A héten elkészülhet a rendbontók elleni hatékonyabb fellépését lehetővé tévő törvénytervezet, amelyről április elején kezdődött ötpárti egyeztetés - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, az ötpárti tanácskozás kezdeményezője kedden Bu
2008. május 20. kedd 12:52 - Hírextra

A kétharmados jogszabályokat is módosító javaslat többek között a spontán gyülekezés, a párhuzamos rendezvények megtartásának szabályait, illetve a gyülekezés időtartamát határozná meg - közölte a kormánypárti politikus.

Bárándy Gergely elmondta, hogy a hétfői ötpárti egyeztetésen az igazságügyi tárca által kidolgozott javaslatokat az MSZP, az SZDSZ és az MDF kisebb módosításokkal támogathatónak tartotta, míg a Fidesz és a KDNP nem alakította ki róla az álláspontját.

A képviselő szerint április elején a törvénymódosítás irányaiban egyetértés volt az öt párt között, vagyis a rendbontók elleni hatékonyabb fellépés lehetőségeinek megteremtése és a gyülekezési jog kiterjesztése a cél. Hozzátette: a törvénytervezetet a frakciók a két hét múlva esedékes egyeztetésig véleményezhetik.

Bárándy Gergely elmondta, hogy azért nem várják meg a Fidesz és a KDNP javaslatait, mert tudomása szerint az Alkotmánybíróság a napokban hoz elmarasztaló határozatot a spontán gyülekezéssel kapcsolatban. Az okok közzé sorolta azt is, hogy szeretnék, ha a jogszabály október 23-ig hatályba lépne.

A képviselő a konkrét javaslatokat ismertetve közölte, hogy bizonyos korlátok között lehetővé tennék a spontán, azaz a be nem jelentett demonstrációk megtartását. Pontosítják a párhuzamos rendezvények megtartásának szabályait, vagyis fő szabály szerint nem lehetne ugyanazon a helyen egy időben két rendezvényt megtartani. Kivételt jelentene, ha a két csoport jól elkülöníthető, illetve ha a rendezvényt korábban bejelentő csoport ehhez hozzájárul.

Mint elhangzott, meghatároznák a gyülekezés időtartamát, és ezen a téren teljesen nyitottak a többi párt javaslataira. A szocialista képviselő szerint a jövőben meg kellene határozni a bejelentés legkorábbi időpontját is, mert jelenleg akár 2018-ra is be lehet jelenteni egy demonstrációt.

Az elképzelések szerint a szabálysértési törvény módosításával szankcióval sújtanák a kötelességét megszegő demonstrációt szervezőt.

A törvénytervezet módosítaná a kétharmados gyülekezési, illetve a választási eljárásról szóló törvényt, valamint a feles támogatást igénylő közigazgatási eljárási törvényt, a büntető törvénykönyvet és a szabálysértési törvényt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását