2024. március 29. - Auguszta

Komolyzenei koncertsorozat

A kamarazene gyöngyszemei hallhatók Várjon Dénes és barátai új sorozatában a Zeneakadémia nagytermében. Az első hangversenyen, szeptember 23-án Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című dalciklusát Rost Andrea és Simon Izabella (zongora) tolmácsolja.
2008. szeptember 15. hétfő 13:30 - Hírextra
A Zeneakadémia 2008-2009-es programjának egyik különlegessége a Delicate című koncertsorozat, amely nemcsak valódi kamarazenei ritkaságokat ígér, hanem lehetőséget ad arra is, hogy a hírneves előadók mellett fiatal tehetségek mutatkozzanak be - közölte az MTI-vel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sajtóirodája.

"A sorozat célja, hogy a kamarazene méltó helyre kerüljön a hazai hangversenyéletben, hiszen a zenei kommunikáció talán legközvetlenebb formája a kamarazenélés" - mondta el Várjon Dénes zongoraművész, aki sűrű koncertfellépései mellett a Zeneakadémián is tanít és szerkeszti a négy részes sorozatot.

A Delicate első estjét szeptember 23-án tartják, amikor Mendelssohn és Schumann művek csendülnek fel. Perényi Miklós és Várjon Dénes először Mendelssohn D-dúr szonátáját adja elő, majd a koncert zárásaként - Rolla Jánossal kiegészülve - a d-moll zongoratriót. A két Mendelssohn mű között a kamaraest programjában az Asszonyszerelem, asszonysors című dalciklus Rost Andrea és Simon Izabella (zongora) előadásában hangzik el.

A másik, ritkán játszott, különleges hangszerelésű Schumann műben (Andante és variációk) pódiumra lép Simon Izabella, Várjon Dénes és Perényi Miklós mellett Sovány Rita (gordonka), valamint Tóth Bálint (zongora).

"A koncerten hallható művek egytől-egyig a zeneirodalom gyöngyszemei, amelyek láthatatlan szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Az előadáson a kamarazene különböző műfajaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, így igazán színes, könnyen befogadható zenei élményben lehet részük. Nagy örömömre szolgál, hogy világhírű művészek vállalták a közreműködést a Delicate-sorozatban" - tette hozzá Dénes.

Az Alma Mater Delicate HÉROSZ koncertsorozat további előadásaira november 25-én, majd 2009. január 14-én és március 18-án kerül sor. Novemberben Beethoven és Schumann műveit szólaltatják meg: Várjon Dénes, Simon Izabella, Cser Krisztián (basszus) és Keller András (hegedű).

Januárban Mozart, Mendelssohn és Schumann zeneműveit Várjon Dénes, Simon Izabella, a fiatal művészházaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (hegedű), valamint Banda Pál (gordonka) játssza. Márciusban Mozart, Beethoven, Schumann műveket ad elő: Várjon Dénes, Lakatos György (fagott), Louise Pellerin (oboa), Radovan Vlatkovic (kürt), és Jörg Widmann (klarinét).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását