2024. április 26. - Ervin

Magyar kultúrális évad az Usa-ban

New York és Washington magyar kulturális évadnak ad otthont 2009 januárjától 10 hónapon keresztül; a magyar kulturális diplomáciának ez az első nagy jelentőségű vállalkozása az Egyesült Államokban - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter
2008. szeptember 13. szombat 08:25 - Hírextra
A programsorozat immár teljes, az eredeti elképzelések 95 százalékát lefedi, és október végére 100 százalékossá válhat - tájékoztatott a miniszter, aki kedden érkezett Amerikába; az általa vezetett küldöttség New Yorkban és Washingtonban tárgyalt az évad előkészületeiről.

Hozzátette, hogy az elkövetkező hetek szervezési, adminisztratív munkái után, amikor már minden ízében, szerződés szerint is elkészül a program, azt az Egyesült Államokban és Magyarországon is teljes részletességgel bemutatják.

Az évad január 23-án kezdődik, a New York-i Carnegie Hallban Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet - mondta, megemlítve, hogy olyan neves intézményekkel sikerült szerződéses viszonyt létesíteni, mint a washingtoni Kongresszusi Könyvtár, Kennedy Center és Nemzeti Szépművészeti Múzeum, továbbá a New York-i Lincoln Center.

"Programjainkat nem számuk, hanem a befogadó intézmények, illetve a produkciók színvonala jellemzi" - mondta. Kifejtette, hogy a New York-i, washingtoni programsorozat egyes produkciói esetleg más államokba is elutaznak, de az évad nem olyan szándékkal szerveződött, hogy az Egyesült Államok területének egészét átfogja, mert ez szerinte irreális volna, nem vezetne sikerre, mennyiségi és nem színvonalközpontú gondolkodást tükrözne.

Az évad 10 hónapja alatt több száz magyar művész utazik ki a két amerikai városba; a programok egy rövid nyári szünettel november végéig tartanak.

Hiller István azt MTI kérdésére elmondta, hogy a költségvetési tervezet nagyságrendje a 650-700 millió forintos nagy-britanniai évadéhoz hasonló. A kiadásokat egyrészt a magyar költségvetés állja, másrészt sok olyan együttműködést sikerült kialakítani, amelyek keretében nem készpénz formájában, hanem terembérlettel, utazási költségekkel vagy jelképes bérleti díjakkal segítik az évad sikerét.

A miniszter tárgyalt többek között Caro Llewellynel, a PEN World Voice Festival igazgatójával, Stanley Colvin oktatásért felelős helyettes külügyi államtitkárral, valamint Earl Powell-lel, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával és Susan Bennett-tel, a Newseum igazgató-helyettesével.
Az utóbbi napok tárgyalásai még biztosabbá és egyértelműbbé tették, hogy ez a páratlan évad a magyar kulturális diplomáciának nemcsak koncepciójában fölvázolt, hanem részleteiben is elhatározott programsorozata legyen - mondta a miniszter.

Meggyőződése szerint a csaknem 2 éves előkészítő munka jó eséllyel biztosít a magyar kultúra és Magyarország számára szereplési és bemutatkozási lehetőséget. Mint mondta, reméli, hogy a több európai országbeli kulturális évad után sikeres lesz az amerikai programsorozat is, amelyet a New York-i Magyar Kulturális Központ szervez, együttműködésben a washingtoni nagykövetséggel és a New York-i főkonzulátussal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását