2024. március 29. - Auguszta

Milliós értékű cimbalom a Zeneakadémián

Új hangszert avatott Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, a Zeneakadémia tanára kedden az egyetem új, ferencvárosi tanszékén. A tavaly szeptemberben indult népzenei képzéshez az egyetem megrendelésére készítette el a milliós értékű cimbalmot Nagy Ákos
2008. június 10. kedd 20:38 - Hírextra
A csaknem másfél millió forint értékű koncertcimbalmot, amelyet a CIB Bank Társadalmi Felelősségvállalás Alapítványának támogatásából finanszíroztak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) egyéni megrendelésére Nagy Ákos mintegy három hónapnyi munkával készítette el.

A mesterhangszer külső megjelenését az anyagában díszített mahagóni fa határozza meg. Készítőjének célja az volt, hogy méltó lehessen a legpatinásabb magyar koncerthelyszínhez, a Zeneakadémia nagyterméhez is.

Nagy Ákos az MTI-nek elmondta, hogy csaknem három évtizede készít cimbalmokat, előbb került cimbalma a párizsi Conservatoire-ba, illetve a Művészetek Palotájába, mint a budapesti egyetemre.
A zenészek gyakran megfogadják tanácsait, így a világhírű, virtuóz cimbalomjátékossal, az LFZE tanárával, Balogh Kálmánnal is ilyen, kölcsönösen inspiráló kapcsolatban van - jegyezte meg.

Bár a népzene évtizedek óta tantárgy a Zeneakadémián, az egyetemi szintű népzene szakos oktatás csupán 2007 szeptemberében indult el. A Köztelek utcai épületben kapott helyet a most befejeződött tanévben a nagyobb hagyományú dzsessz tanszak is, így a két szak között máris együttműködés alakult ki, a dzsesszisták diplomakoncertjén az első évfolyamot zárt népzenészek is felléptek a Művészetek Palotájában.

Elképzelhető - mondta el Zipernovszky Kornél tanácsadó, hogy ez a hangszer fogja a napi gyakorlatban is összekötni a két szakot, ha a dzsessz szak egyes növendékei is fölveszik a cimbalomjátékot tantárgyaik közé.

A cimbalom szakirányt vezető Balogh Kálmán a hangszeravatás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a jó hangszertudás azért is fontos, mert a kortárs zeneszerzők közül sokan - például Kurtág György is - komponálnak cimbalomra darabokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását