2024. április 20. - Tivadar

Szüreti napok Kassán

Évszázados hagyományok éledtek újra immár másodszor a történelmi Abaúj székhelyén, Kassán szombaton, ahol ismét megrendezték a szüreti nap rendezvényét, a tavaly elindított és nagy sikerű esemény folytatását. Ez a szervezők szerint vélhetően hagyomány les
2008. szeptember 13. szombat 18:51 - Hírextra
Kassa, mint az egykori történelmi Abaúj vármegye központja évszázadok óta rendelkezett szőlőterülettel Abaújszántó határában, amelyet az egykori esztergomi érsek, Szatmáry György hagyományozott a városra azzal, hogy annak hasznait a Szent Erzsébet dómra és a Szent Mihály kápolnára kell fordítani - mondta a jeles eseményen Szunyogh Szabolcs, Abaújszántó jegyzője az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy a XIX. század végén a Tokaj-Hegyalján pusztító filoxéra fertőzés a szőlőterületek nagy részét tönkre tette, de Kassa - élen járva a védettebb, ellenállóbb fajtákkal történő újratelepítéssel - ismét fellendítette a szőlőtermelést, a borkészítést.

Ennek is emlékére Abaújszántón a Sátor és a Krakkó hegyek között közrefogott területet "Kassa város dűlőjének", másképpen "Kassi szőlőnek", "Kassi"-nak nevezzük - mondta a jegyző, aki beszámolt arról, hogy az európai uniós csatlakozást követően, a határok megnyitásával sikerült újra élőbbé tenni a kapcsolatot a városok között.

Az abaújszántói Szent Ivó Borlovagrend napi egy liter bort ajánlott fel a Dóm javára; Abaújszántón a keresztúthoz vezető kálváriát a kassai metropolita érsek szentelte meg, s memorandumot írt alá Kassa és Abaújszántó polgármestere tavaly, vállalva, hogy együttműködnek az idegenforgalom, de főként a szőlő- és borkultúra területén - elevenítette fel a közelmúltat a jegyző.

Ezen együttműködés alapján készült el tavaly Kassa Város Bora is, természetesen a "Kassi dűlőből". Ezt a bor egy évig a Szent Ivó Borlovagrend tagjai kezelték és érlelték az abaújszántói pincékben.

Ez a kapcsolat is erősítette Kassát abban a pályázatában, amelynek eredményeképp a történelmi Abaúj székhelye elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet 2013-ra - mondta nem kis büszkeséggel hangjában Szunyogh Szabolcs.

Idén Kassa rendezte előbb a szüreti napot, amelyre sok százan voltak kíváncsiak. Ezt felvonulás színesítette, s a rendezvényen ott volt az abaújszántói Sivák Barnabás Népdalkör, valamint részt vettek azon a Tokaj-hegyaljai borászok mellett az egri és szlovákiai borvidékek képviselői is.
Abaújszántón szeptember 27-én tartanak szüreti napi rendezvényt - jegyezte meg Szunyogh Szabolcs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását