2024. április 26. - Ervin

Szüret a múzeumfaluban

A falusi őszi, hagyományos Szent Mihály havi, szeptemberi betakarítási munkálatokat elevenítik fel az érdeklődőknek szombaton a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.
2008. szeptember 2. kedd 10:11 - Hírextra
A Felső-Tisza-vidéki népi építészet örökségét őrző skanzen portáin a tájegységre jellemző mezőgazdasági növények is megtalálhatók, s azok terméseit szüretelik és dolgozzák fel a hét végén - közölte Páll István, az intézmény vezetője kedden az MTI-vel.

Az igazgató tájékoztatása szerint a házi tartósító eljárások közül látható lesz a többi között az aszalás, a szilvalekvárfőzés, a birsalmasajt-készítés, sőt a káposztasavanyítás folyamata is.A gyógynövények begyűjtése szintén szerepel a programban; ezek a házipatika szereit alkották régen, segítve a téli betegségek, ahogy egykor hívták - nyavalyák - népi gyógyítását.

Dohányfűzést, tengeri (kukorica) morzsolást és darálást, valamint bugázást, a napraforgó tányérjából a termés kézi eltávolítását is bemutatják.Lesz szőlőszüret, préseléssel és mustkóstolással együtt, s aki megéhezik, frissen köpült vajas kenyeret ehet, a házi kenyeret természetesen kemencében, a múzeumfaluban sütik.

A szombaton 10 órától szüretelt és tartósított élelmiszereket a szeptember 19-20-i, Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű rendezvényen használják majd fel ételkészítéshez.A kétnapos népi gasztronómiai bemutatón a határokon innen és túlról minden tájegység szakácsai készítenek régi, különleges étkeket két hét múlva a szabolcsi múzeumfaluban.

A program kiemelt vendégei a szlovákiai nemzetiségi múzeumok lesznek, amelyek ételkiállítással és kóstolóval lepik meg a skanzen látogatóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását