2024. május 2. - Zsigmond

Strucctojások a miskolci állatkertben

Családalapításba, azaz tojásrakásba kezdtek a miskolci állatkert struccai - tájékoztatta az MTI-t az Állatkert és Kultúrpark szerdán.
2008. szeptember 10. szerda 20:23 - Hírextra
A miskolci állatkert jelenlegi struccai - egy kakas és két tojó - idén áprilisban kerültek a kertbe. Új helyüket - a készülő Afrika-bemutatóban a sörényes juhok és a jávorantilopok szomszédságában - mára megszokták, olyannyira, hogy az egyik tojó néhány nappal ezelőtt el is kezdte a tojásrakást.

A strucckakasok az esős évszakot megelőző párzási időszakukban kisebb háremet tartanak fenn, azaz egy hím néhány nőstényt gyűjt maga köré. A legmagasabb rangú tojó kezdi a tojásrakást a kakas által kapart, fészekként szolgáló sekély mélyedésbe, és felváltva költik ki a kicsiket. Később a többi tojó is gyakran ugyanabba a fészekbe rakja tojásait, így egy fészekalj akár 60 tojásból is állhat. A csibék mintegy 40 nap alatt kelnek ki.

A strucctojás egyébként a legnagyobb a ma élő madaraké között. Egy strucctojás 24 tyúktojásnak felel meg, tömege 1,5 kilogramm. Maga a tojáshéj 2 milliméter vastag, és olyan erős, hogy elbírja akár egy ember súlyát is, ha rááll. Kevés állat tudja feltörni, egyik közülük a dögkeselyű, amely csőréből követ ejt a tojásra a magasból.

Mivel a korábbi tapasztalatok alapján a strucctojások közül a legelsők gyakran terméketlennek bizonyulnak, az első három tojást elvették a madaraktól az állatkert munkatársai. Ezekből a tojásokból később dísztárgyak készülnek majd. Jelenleg azonban már újabb négy tojásról gondoskodnak a struccok, és remélhetőleg ez a szám tovább gyarapszik, amelyből kikelhetnek a strucccsibék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását