2024. április 29. - Péter

Félelem és elhanyagoltság a jellemző

Magyarországon a leggyakoribb "fogászati probléma" a félelem az elhanyagoltság mellett - mondta szerdán Kámán Attila szájsebész, fogszakorvos egy budai magánrendelőben tartott sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 10. szerda 19:21 - Hírextra
"Az elhanyagoltság alatt értendő, hogy nem mosunk jól és elégszer fogat, továbbá nem járunk fogorvoshoz" - tette hozzá a fogszakorvos. A félelem pedig már gyermekkorban elkezdődik. A mai 30-50 éves korosztály azért gyűlöl fogorvoshoz járni, mert kellemetlen élmények érték gyermekkorában.

Régen az iskolafogászat abból állt, hogy 30 gyereket betereltek egy rideg folyosóra, majd egy fogorvos, aki esetleg türelmetlenebb is volt a kelleténél, "agresszív" kezelést végzett, lefogatta a gyerek kezét vagy kiküldte a szülőt a rendelőből. Ez nem éppen pozitív irányba befolyásolta a felnőtt kori fogászati kezeléshez való hozzáállást - fogalmazott Kámán Attila.

Manapság a szülők már eldönthetik, hová viszik gyermeküket fogorvoshoz. Egyre többen választják a magánrendelőt, ahol családias környezet, "páciens- és gyermekbarát" orvos, valamint a legmagasabb színvonalú ellátás várja őket, úgy, hogy még várakozniuk sem kell sokat. Kámán Attila szerint a legjobb, ha a szülők már akkor elviszik fogorvoshoz csemetéjüket, amikor a kicsinek még nincs semmi problémája. Ugyanis a félelem leküzdésének legjobb módja, ha a gyermek előbb megismerkedik a rendelővel, az orvossal, a műszerekkel.

A sajtótájékoztató színhelyéül szolgáló magánrendelőben 20-30 percet fordítanak arra, hogy egy gyermek megismerkedjen a rendelővel. "Liftezhet" a fogorvosi székben, kezébe vehet pár eszközt és távozás előtt kap némi ajándékot is. Állítólag három ilyen alkalom után már akkor sem fog félni, ha legközelebb valamilyen problémával érkezik a rendelőbe, mert már ismerős lesz számára helyszín és az orvos.

Azt hozzá kell tenni, hogy ezt állami rendelőben nem lehet kivitelezni. A magánrendelőben viszont ezért fizet a páciens. Míg az állami ellátásban a foghúzás, tömés, gyökértömés ingyenes, addig egy magánrendelőben a tömés 12-16 ezer forintba kerül. Egy korona ára 40 ezer forintnál kezdődik.

Kámán Attila szerint míg a külföldieknek ezek az árak olcsónak számítanak és főként ezért járnak fogorvoshoz Magyarországra, addig a magyaroknak sokba kerül ugyan, de nem elérhetetlen. Az implantációnál már más a helyzet, a fogbeültetés 120-250 ezer forintba kerül, de sokan rájöttek arra, hogy erre érdemes áldozni. A fogszakorvos szerint az anyagi tényező mellett a szándék ugyanolyan fontos: aki el akar menni fogorvoshoz és jó minőségű ellátását szeretne kapni, az meg tudja teremteni hozzá az anyagi feltételeket is.

A fogászati ellátás Magyarországon világszínvonalú. Nincs olyan, amit ne tudnának megcsinálni a magyar fogorvosok. "Sokat járunk külföldre, sok tanfolyamon, kongresszuson veszünk részt. Azt gondolom, hogy a mi gyakorlatunk nagyobb, mint a külföldi fogorvosoké. Nekik annyi előnyük van, hogy az ő betegeik több mindent tudnak megfizetni" - mondta Kámán Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását