2024. május 5. - Györgyi

Orvosi világkongresszus Budapesten

Budapest ad otthont a nyelőcső betegségeivel foglalkozó nemzetközi társaság (ISDE/International Society for the Diseases of the Esophagus) 11. világkongresszusának, amelyre 54 ország 800 szakemberét várják - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
2008. szeptember 9. kedd 16:03 - Hírextra
A szeptember 10. és 13. között sorra kerülő tanácskozás szakmai jelentőségét a hatvan felkért világhírű tudós közreműködése, valamint az elhangzó 63 órányi előadás mutatja. A kongresszusra 530 pályamunka érkezett, a szervezők 493-at fogadtak el, amelyek 43 szekcióban hangzanak el. A rendezvénysorozat idején 326 poszter-előadást mutatnak be.

"A kongresszus az összes nyelőcsőbetegséggel foglalkozik, a kórképek gasztroenterológiai, ha úgy tetszik belgyógyászati, diagnosztikai és természetesen sebészeti vonatkozásait vizsgálja" - mondta Kiss János, az Állami Egészségügyi Központ professzora, a kongresszus társelnöke az MTI-nek.
Ezen belül a tanácskozásnak két kiemelkedő fontosságú témája lesz: ez egyrészt a napjainkban civilizációs ártalomnak mondható reflux, amikor a gyomor savas tartalma visszajut a nyelőcsőbe, panaszokat okozva a páciensnek.

A másik központi téma az onkológiai megbetegedések. A nyelőcső és a cardia (gyomorszáj) táji daganatok ugyanis, bár nem szerepelnek a vezető halálokok között, de az első tíz között vannak.
"Magyarországon évente 700-800 új nyelőcső-daganatos betegséget diagnosztizálnak: még korszerű kezelés mellett is ezeknek a betegeknek a felét, kétharmadát öt éven belül elveszítjük" - hangsúlyozta Kiss János professzor.

Ismertetése szerint a kongresszust Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg."A nyitóünnepségen részt vesz Székely Tamás egészségügyi miniszter, valamint Kovács Miklós, a turizmusért felelős szakállamtitkár is" - tette hozzá Kiss János professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását