2024. április 25. - Márk

Politikai alapon osztják a pénzeket

Nem biztos, hogy baj, hogy a regionális operatív programok kiírásainál időnként a politika is szerepet kap, de akkor ki kell mondani, a regionális és egyes ágazati pénzek elosztásánál a politikáé a végső szó - nyilatkozta a Magyar Hírlap csütörtöki számáb
2008. február 21. csütörtök 09:51 - Hírextra

Essősy Zsombor az egyik pályázatíró cégre vetülő több mint kilencszázmillió forintos csalás gyanúja kapcsán a lapnak arról is beszélt, hogy az intézményrendszer milyen hatásfokkal szűri ki a csalókat.
Mint megjegyezte: az Új Magyarország fejlesztési terv kiírásai keretében egy- és tízmillió forint közötti összeghez szinte automatikusan juthatnak hozzá azok a vállalkozások, amelyek teljesítik a feltételeket. Nincs bírálóbizottság, így elvileg gyorsan elérhető a támogatás. Emiatt azonban itt nagyobb lehetőség kínálkozik visszaélésekre. A negyven-ötvenmillió forintnál nagyobb pályázatokon már jobban zár a rendszer. Ott az ellenőrzések is szigorúbbak, a támogatás odaítélése előtt például helyszíni szemlét tartanak - olvasható a cikkben.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy igaza lehet-e az ellenzéknek, amikor azt mondja: nemcsak a tisztességtelen vállalkozóktól, hanem a pártpolitikai alapú pénzosztástól is óvni kell az uniós forrásokat, elmondta: hogy a gazdaságfejlesztési kiírásokban "a politika elvileg nem rúghat labdába".
A gyakorlatra utalva azonban felidézte: megesett, hogy olyan önkormányzat nyert forrást kerékpárút támogatására, melynek pályázata egyébként alulmaradt a pontozásban, de arra is volt példa, hogy olyan budapesti önkormányzat nyert pénzt iskolafejlesztésre, amely szakmailag majdhogynem esélytelennek számított.

Essősy Zsombor elmondta: "úgy tűnik, hogy a regionális operatív programok kiírásai körül időnként a politika is szerepet kap".

Mint hozzátette: ez nem biztos, hogy baj, de akkor ki kellene mondani, hogy a regionális és egyes ágazati pénzek elosztásakor a politika mondja ki a végső szót, mert így legalább mindenki tisztában lenne a játékszabályokkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását