2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nemzetközi parlagfű-konferencia

A parlagfű elleni hatékonyabb védekezés érdekében átfogó program elindítását szorgalmazza a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM); ehhez segítséget kaphatnak a parlagfűről megrendezett háromnapos nemz
2008. szeptember 9. kedd 16:07 - Hírextra
Pálinkás József közölte: a parlagfű-konferencián 11 ország szakemberei számolnak majd be a több millió embernek allergiát okozó gyomnövény terjedéséről, visszaszorításának elméleti és gyakorlati lehetőségeiről.

Az akadémia elnöke elmondta, a védekezésben végzett tudományos kutatások ígéretesek, becslések szerint ezek nyomán harmadára csökkenthető a parlagfűvel szennyezett területek nagysága.
Kőmíves Tamás akadémikus, a konferencia elnöke, a MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársa azt mondta, a költségvetésből kevés pénzt fordítanak kutatásra.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évek legjelentősebb feladatává vált a parlagfű elleni védekezés, hiszen a mezőgazdasági kár és az allergiával összefüggő egészségügyi kiadások összességében 70-80 milliárd forintra tehetők, azonban igazi áttörés a parlagfű visszaszorításában nem történt.

A szakminiszter szerint összefogásra van szükség, mert a különböző területek - kutatás-fejlesztés, szakigazgatás, civilek - külön-külön nem sikeresek a gyomnövény elleni védekezésben.

Magyarországon ötmillió hektáron - az ország felén - található parlagfű. Évente egymilliárd forint áll rendelkezésre parlagfű-mentesítésre, és további 2-3 milliárd forintot szednek be nagy cégektől - mondta Gráf József. Tavaly a gazdák által kifizetett védekezési költség 68,5 millió forint, a közérdekű védekezésre felhasználható összeg 468,5 millió forint volt, és 4.485 esetben rendeltek el közérdekű védekezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását