2024. április 20. - Tivadar

Kardiológiai labor

Az ország legkorszerűbb kardiológiai és elektorfiziológiás laboratóriumát adták át a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a mintegy 200 millió forintos beruházással gyorsul a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátása és rövidül a várólista - közölte Forst
2008. szeptember 9. kedd 16:00 - Hírextra
Az új laboratórium lehetővé teszi a pacemaker vagy automata defibrillátor beültetésével járó sürgősségi és a megelőző, illetve diagnosztikus beavatkozások teljes szétválasztását - mondta a labor átadásakor az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinikájának és Kardiológiai Központjának vezetője.

Hozzátette: a szakmai színvonal emelkedése mellett így akár felére is csökkenhet a jelenleg hathetes várólista.A labor kiépítését, a műszerek beszerzését a Medirex Zrt. végezte, az egyetem öt éven keresztül a cégtől bérli a berendezéseket havi mintegy négymillió forintos díj ellenében - tudatta a professzor.

Sághy László egyetemi adjunktus elmondta, kevés olyan strukturális szívrendellenesség van, amelynek ne lenne tünete a szívritmuszavar. A szívinfarktuson átesetett betegek 20-40 százalékánál jelentkezik például valamilyen ritmuszavar.

Szegeden nyolc esztendeje alakították ki az ország első szív-elektorfiziológiás központját, az új labor elkészültéig azonban egy helyen végezték a sürgősségi és a tervezhető beavatkozásokat. Évente mintegy 1.200 beteget látnak el, elsősorban a Dél-Alföldről, de mivel bizonyos beavatkozásokat az országban csak itt tudnak elvégezni, érkeznek páciensek távolabbról is - közölte a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását