2024. május 19. - Ivó, Milán

Megint alma

Kormányzati segítséget várnak a hazai tulajdonú almafeldolgozók, mert nem tudják kifizetni a termelők blokádja után kialkudott 9 eurocentes felvásárlási árat. Ezt eddig csak a feldolgozópiac 60 százalékát uraló, osztrák tulajdonú Agrana fogadta el. Igy va
2008. szeptember 8. hétfő 07:18 - Hírextra
Egy mátészalkai üzemben ugyan elkezdték a felvásárlást, de csak a szerződött termelőktől fogadnak szállítmányokat.

Vasárnapi nagyüzem a mátészalkai almafeldolgozóban. A gazdák azt mondták: szedni kell az almát, hiszen a blokád nagy veszteség volt nekik. "Minálunk például az én esetemben, meg a kollegám esetében napi 3-400 mázsát jelentett" - mondta a Híradónak egyikük.

A szaktárca, a demonstráció szervezői és a legnagyobb felvásárló által aláírt megállapodást a hazai tulajdonú feldolgozók nem tudják betartani.

"Nekünk nincs azzal problémánk, hogy az Agrana 9 eurocentet ad az almáért. Nekünk az a problémánk, hogy nem tudjuk ezt megfizetni." A magyar tulajdonban lévő üzem vezetője azt mondja: az almasűrítmény alacsony világpiaci ára miatt a magasabb felvásárlási ár nekik olyan veszteséget okoz, amelyet már nem tudnak kigazdálkodni. "Itt kormányzati segítség kell, ezt az első pillanattól kezdve mondjuk. Ha nem kapunk segítséget, a nagytőke, a tőkeerős cég az idén likvidálja a magyarokat" - vélekedett Filep László, az ESZAT Kft cégvezetője.

Mátészalkán most csak a szerződött partnerektől veszik át az almát, az eredeti 15 forintos áron. Azt mondják: ha kapnak központi támogatást, a különbözetet odaadják a termelőknek.

Itt szerdáig tart majd az almafeldolgozás. Azt mondják: ha addig nem kapnak kormányzati segítséget, ismét leáll a termelés. Ezzel viszont újra több száz szabolcsi gazda helyzete lesz bizonytalan.

A szintén osztrák Rauch nyírmadai üzeme nem fogadta el a 9 eurocentes árat, így ott meg sem kezdődött a felvásárlás. A bizonytalan helyzet miatt jelenleg 250-300 ezer tonnányi léalmát senkinek nem tudnak eladni a magyar termelők.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását