2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az ORTT 2007. évi zárszámadása

A költségvetési és a kulturális bizottság nevében felszólaló képviselők általános vitára alkalmasnak nevezték az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavalyi évi zárszámadási törvényét az általános vitában, de csak a szocialista hozzászóló jelezte,
2008. szeptember 29. hétfő 21:47 - Hírextra
Varga Zoltán (MSZP), a költségvetési bizottság képviseletében arról beszélt, hogy a médiahatóság tavaly 1,493 milliárd forintos bevétel mellett huszonötmilliós többlettel gazdálkodott, ami "pozitív dolog". Ugyanakkor "gazdasági szempontból megfelelően" használta fel a Műsorszolgáltatási Alap forrásait, ami megfelelően szolgálta a kitűzött feladatok elérését. Utalt rá, hogy mind a költségvetési bizottság, mind annak illetékes albizottsága egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a beszámolt.

A kulturális és sajtó bizottság álláspontját tolmácsoló Alexa György (MSZP) közölte: noha egyhangúlag találták általános vitára alkalmasnak az anyagot, többen nehezményezték, hogy az ORTT tavaly is átcsoportosított saját költségeire mintegy 400 millió forintot a Műsorszolgáltatási Alapból. Ha ezt jóváhagyja a parlament, akkor egy kétharmados jogszabályt (a médiatörvényt) ír felül feles többséggel - tette hozzá.

Cser-Palkovics András (Fidesz) közölte: minden évben szinte ugyanazzal a tartalommal folytatják le ezt a vitát; az ellenzéki honatya az átcsoportosítások miatt a kormány mellett a jogalkotót, de az ORTT-t is hibáztatta.

Mint mondta, az országos kereskedelmi rádiók és televíziók koncesszió-hosszabbításakor pótlólagos bevételekre tehetett volna szert az ORTT. Jelezte, nem fogják megszavazni a médiahatóság zárszámadását.

Pető Iván szabaddemokrata képviselő közölte: "független az SZDSZ parlamenti státuszától", hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nem szavazzák meg az előterjesztést, hozzátéve, hogy "a számok mögötti döntések miatt" tesznek így.

Az átcsoportosítás mellett a "szabad felhasználású", azaz pályázat nélkül kiosztott pénzek összegének emelkedését említette okként, mondván, ha igennel szavaznak, akkor "a beszámolóval együtt ezt a fajta elosztási rendszert is jóváhagyjuk".

"A javaslat végszavazásakor nagy valószínűséggel tartózkodni fogunk" - közölte az MDF képviselőcsoportjának viszonyulását az anyaghoz Pettkó András, aki emlékeztetett arra: az ORTT jogalkalmazó, így a "ha nem is elavult, de nagyon sok változtatást igénylő" médiaszabályozás újraírására van szükség. Mégpedig oly módon - tette hozzá -, hogy ne maradjon felügyelet nélkül ennek ideje alatt a média egyetlen területe sem.

Jánosi György (MSZP) - jelezve, frakciója elfogadja a szerintük kellően részletes, pontos, a vitára jó alapot adó előterjesztést - arról beszélt: a médiatörvény elfogadása után hamar kiderült, hogy az ORTT számára nem elegendőek a jogszabály alapján juttatott források.

A törvény adta keretek között vizsgálva "lényegében pozitívak" a tapasztalatok: a gazdálkodás takarékos és ésszerű volt tavaly; ugyanakkor Jánosi György megjegyezte, "nagyon keveset tudunk" arról, miért ugrott a 2006-os 243-ról 480 millióra tavaly az egyedi támogatások összege.
Az elnöklő Lezsák Sándor ezt követően lezárta az általános vitát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását