2024. június 17. - Laura, Alida

Felülvizsgálják a képviselői vagyonnyilatkozatokat

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szükségesnek tartja felülvizsgálni azt a nyomtatványt, amelyen a képviselők nyilatkoznak vagyonukról, ám amíg ez a folyamat nem fejeződik be, addig a jelenlegi nyomtatványon adjanak számot tulajdonukban lévő gazdasági társaságban lévő befektetéseikről és megtakarításaikról.
2009. június 15. hétfő 21:59 - HírExtra
A mentelmi bizottság szerint teljes körűen felül kell vizsgálni azt a nyomtatványt, amelyen a képviselők jelenleg számot adnak vagyonukról, s a felülvizsgálat eredményeképpen új nyomtatványt kell bevezetni - erről a mentelmi bizottság hétfői ülésén határozott.

Arra az átmeneti időszakra, amíg ez a folyamat le nem zárul a testület öt ellenzéki és öt kormánypárti tagja állásfoglalást fogadott el. Eszerint a mentelmi bizottság egyhangúlag arra szólítja fel a képviselőket, hogy az általuk részben, vagy egészben tulajdonolt gazdasági társaságban elhelyezett saját befektetéseiket és megtakarításaikat, valamint a társaság tulajdonában lévő személyesen használt nagy értékű vagyontárgyakat - amely jellemzően gépkocsi - az egyéb közlendő rovatba tüntessék fel.

Ez az állásfoglalás már hétfőtől hatályos, így a képviselők 2010. januárjában már eszerint adják le aktuális vagyonnyilatkozatukat.

A mentelmi bizottság módosító javaslatában 10-15 százalékkal csökkentené a képviselőknek járó, sávosan meghatározott választókerületi pótlékot. E járandóságot az alapdíj százalékában határozzák meg, s ennek mértéke attól függ, hogy a képviselő választókerülete milyen távol van a fővárostól.

Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes javaslata szerint - amely módosítaná az alkotmányt, illetve még három másik törvényt - a képviselők bevételeikből csak a számlával igazolható tételeket vonhatják le, és a személyi jövedelemadó szabályai szerint adóznak majd, ahogy a vállalkozók.

Az alkotmányból Göndör István elhagyná a képviselők kedvezményére és költségtérítésére vonatkozó kitételt; ehelyett a jövőben a képviselőket javadalmazás illetné meg. A javadalom tartalmazná a tiszteletdíjat - amely a jövőben is az alapdíjból, a bizottsági és országgyűlési tisztségviselői pótlékból áll -, illetve a választókerületi pótlékot és a lakhatási támogatást. Ez utóbbi két tétel is az adóköteles bevétel része lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását