2024. május 2. - Zsigmond

Zene a kalapács alatt

Zenei témájú nyomtatványok, kották, könyvek, kéziratok és fényképek mellett a tizenöt éve elhunyt Erdélyi Miklós karmester hagyatékából is árverez november 21-i aukcióján a Vivace Zenei Antikvárium.
2008. november 14. péntek 18:14 - Hírextra
A legizgalmasabb két tétel az 1848-as szabadságharchoz kapcsolódik. Jakab István: A' Budai Nemzeti Őrsereg Harczdala Pest, 1848, amely dalt és szövegét többször kiadták, röplapként terjesztették már 1848 márciusában is. Ebből a kiadványból mindössze a nemzeti könyvár és az MTA Zenetudományi Intézete őriz egy-egy példányt. Ritkasága indokolja, hogy 40 ezer forintot kér eladója érte. Ugyanennyire értékelték Thern Károly zenéjével a Nemzeti Dal Petőfitől című kiadványt, amelynek csak a zenetudományi intézetben van egy másik példánya.

Kéler Béla Kossuth indulója is ritka, 1848-as, magyar vonatkozású, de Bécsben megjelent hangjegyes nyomtatvány. Benne a szerző saját kezű ajánlásával és aláírásával már 10 ezer forintért elvihető

Az árverés kiemelkedő darabja három ritka és korai Haydn-kotta. Az első angol kiadás lemezeiről 1784 után nyomtatott Esz-dúr Merkur-szimfónia szólamanyaga (30 ezer forint). A 92. G-dúr (Oxford) szimfónia zongorakivonatának első kiadása az 1845 körüli évekből (15 ezer forint). Valamint az Opus 20-as vonósnégyesek - az 1779-es berlini kiadás címlapképe után kapott nevükön Nap-kvartettek - kottája (40 ezer forint). Különös aktualitást ad ezeknek az aukciós tételeknek, hogy jövőre kezdődik a zeneszerző halálának 200. évfordulóján a Haydn-év.

30 ezer forintról indul Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának zongorakivonata, amelyet a szerző "Méltóságos Gróf Fay István a' Málthai kereszt rend Lovagjának mély tisztelettel ajánl". Ebben az első kiadásban ugyanis az opera szöveg nélküli zongoraváltozatban látott napvilágot 1846-ban. Az énekszólamokat is tartalmazó zongorakivonat csak 1896-ban jelent meg, a Rózsavölgyi és Társa cégnél.

Magyar vonatkozása van Sztáray Mihály Trois Polonoises című, 1810-ben, Bécsben kiadott kottájának (20 ezer forint). Gróf Sztáray Mihály valószínűleg Kassán élt. Pályájának csúcsán, II. József alatt, Szabolcs megye főispánja volt. Mint a Monarchiára veszedelmes egyént, II. Lipót elmozdította hivatalából. Második házassága révén szoros kapcsolatba került a zeneszerető és műpártoló Esterházy család grófi ágával. Kazinczy Pályám emlékezete című művében megemlékezik Sztáray művészi hegedűjátékáról.

Emellett számos Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Farkas Ferenc, Hubay Jenő, Kadosa Pál, Weiner Leó és más, XX. századi kotta gazdagítja a kínálatot.

A zenei tárgyú könyvek között van Bartók egyik legfontosabb népzenei írása, az igen ritka A magyar népdal első kiadása 15 ezer forintért, ugyanennyit kóstál Bartók Béla és Kodály Zoltán Népdalok kötetének első kiadása.

Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon első magyar nyelvű kiadása 1861-ben jelent meg. S a hazai közönséget mélységesen felháborította, az a megállapítása, hogy a magyar zene nem a magyar nemzeté, hanem a cigányé. Ez a kötet 40 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Zenei és kortörténeti dokumentum a 15 éve elhunyt Kossuth-díjas Erdélyi Miklós karmester hagyatékából származó válogatás. Fényképgyűjteményének hétszáz darabja többnyire előadásokon készült (Mezey Béla felvételei), csak kevés magánjellegű fotóval.

Karmesteripálca-gyűjteményében 23 pálca található. A művész személyes tárgyai is kalapács alá kerülnek.

Az árverést a zeneműbolt belvárosi székhelyén, a Kossuth Lajos utcában rendezik, és itt tekinthető meg előzetesen a 157 tételnyi aukciós anyag.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását