2024. május 7. - Gizella

Fidesz: az ügyészség elrendelte a nyomozást

Az ügyészség elrendelte a nyomozást a 2006-os fővárosi útfelújítások kapcsán, s ennek lefolytatására a VPOP Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalának visszaadta az ügyet - mondta a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnö
2008. szeptember 5. péntek 12:45 - Hírextra
Több hónap után a főváros V. és XIII. kerületi ügyészsége csalás bűncselekmény gyanúja és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűncselekményének gyanúja miatt rendelte el a nyomozást - közölte György István sajtótájékoztatón. Hozzátette: csütörtökön kapta meg a nyomozás lefolytatásáról szóló határozatot.

Az előzményekről a politikus közölte: a problémásnak talált 580 millió forint miatt több vizsgálat is történt, többek között a Műegyetem is készített szakvéleményt, valamint Tiba Zsolt főjegyző is elrendelt egy belső vizsgálatot. Ez utóbbi azt állapította meg, hogy a pályázatban becsült adatok szerepeltek, ám állami támogatást csak valós adatokkal lehet elnyerni. Magyarázatként elmondta: a becsült adatok valótlan adatoknak minősülnek, s ez azt jelenti, hogy egyrészt vissza kell fizetni az elnyert pénzt, másrészt pedig ezt a büntetőjog is szankcionálja.

A büntetőjog az ilyen esteket úgy hívja, hogy jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűncselekménye - jegyezte meg György István, majd hozzátette: a fővárosi Fidesz-frakció ezért még a nyár elején feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert úgy ítélte meg, hogy ez a tényállás megvalósult.

A feljelentés "kalandos" utat járt be a Központi Nyomozó Főügyészségtől kiindulva a Fővárosi Főügyészségen, az V. és XIII. kerületi ügyészségen, a VPOP Közép-Magyarországi Regionális Nyomozóirodáján, a BRFK-n, a Pest-megyei Rendőr-főkapitányságon keresztül, míg végül az ügy visszakerült az V. és XIII. kerületi ügyészségre, amely most elrendelte a nyomozást, s ennek lefolytatására - egy panaszt követően - a VPOP Közép-Magyarországi Regionális Nyomozóirodáját kötelezte - mondta György István.

Közölte: álláspontja szerint a tényállás "szinte teljes körűen feltárt", hiszen Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanáccsal folytatott vitában alapos szakértői vizsgálatok voltak.
Közölte: tudnak olyan önkormányzatokról, amelyek büntetőeljárás alanyaivá váltak, hiszen hasonlóan nem valós adatokkal pályáztak, illetve nem valós adatokat tartalmazott az elszámolásuk. Ellenük folytak már büntetőeljárások, elmarasztalások is történtek, sőt olyan szankcióval is sújtottak önkormányzatot, hogy három évre kizárták a pályázati lehetőségekből.

Megjegyezte: elfogadhatatlan lenne, ha nem ugyanazok a jogszabályok vonatkoznának egy kisebb településre, mint egy világvárosra, "elfogadhatatlan az, hogy bizonyos politikai szereplőkre más szabályok vonatkoznak, mint más magyar állampolgárokra".

Emlékeztetett: a 2006-os útfelújításoknál 55 útszakasz esetében, 580 millió forint felhasználásánál talált problémát a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács ellenőrző bizottsága. A főváros 2005-ben 129 útszakasz felújítására nyújtott be pályázatot, s ebből 126 út felújítására elnyertek 4,48 milliárd forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását