2024. április 26. - Ervin

Világháborús emlékoszlop

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója avatta fel a II. világháborúban elhunyt német, román és magyar katonáknak emléket állító oszlopot pénteken a Nógrád megyei Kisterenyén.
2008. szeptember 5. péntek 12:40 - Hírextra
Holló József altábornagy az ünnepségen úgy fogalmazott: a sírokban már nincsenek győztesek és vesztesek, itt már mindenki egyforma.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Hadimúzeum Alapítvány közösen állíttatta a kisterenyei temetőben azt az emlékoszlopot, amely a II. világháborúban a településen elhunyt és eltemetett német, román és magyar katonáknak, valamint a magyar polgári áldozatoknak állít emléket, nevüket carrarai fehérmárványba vésték.

A Hadtörténeti Intézet főigazgatója elmondta: 1944-ben négy napig zajlottak a harcok a Felső-Zagyva-völgyében. A mai Bátonyterenyét adó Nagybátony, Kisterenye és Maconka bányásztelepülések december 21-én estek el.

Az intézet és az alapítvány felújíttatta az I. világháborús császári és királyi 30. lembergi gyalogezred katonáinak sírjait is. Holló József elmondta, ők valószínűleg egy járványkórházban haltak meg a Salgótarján elfoglalásáért vívott harcok idején.

Az ünnepségen részt vettek a Magyarországon akkreditált belorusz, német, orosz és ukrán nagykövetek és katonai attasék is, a magyar himnusz mellett e nemzetek himnusza is elhangzott a rendezvényen.

Lavajné Dóka Éva, Bátonyterenye polgármestere arról beszélt, hogy sokan még a mai napig sem tudják, szeretteik hol és hogyan veszítették el életüket a háborúkban, mint ahogy azt sem, hogy lakóhelyük temetője kiknek a holttestét őrzi, és mégis gondozzák a sírokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását