2024. május 16. - Mózes, Botond

Az SZDSZ a szakértői kormányról tárgyalna Gyurcsánnyal

Az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel - jelentette be Fodor Gábor liberális pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülését követően.
2008. szeptember 5. péntek 12:51 - Hírextra
A politikus szerint az elmúlt egy hét új helyzetet teremtett, a kisebbségi kormány beterjesztette programját, amire az SZDSZ tartalmi és személyi okok miatt nemet mondott, ahogyan a többi ellenzéki párt is elvetette azt. Fodor Gábor azt mondta, az MSZP egyedül maradt programjavaslatával, az SZDSZ pedig megoldási javaslatként letette az asztalra a szakértői kormány ötletét.

A pártelnök úgy véli, hogy az ország érdekét ez szolgálná a leginkább, ugyanis a szakértői kormány meg tudná teremteni a stabilitás és a növekedés feltételeit, és egy ilyen kabinet állíthatná vissza a leggyorsabban a közbizalmat.

A liberálisok a szakértői kormányról a többi párttal is tárgyalni akarnak, hiszen annak felállításához széles körű politikai támogatásra van szükség. Fodor Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc vezetheti-e a szakértői kormányt, határozott nemmel válaszolt.
Arra az újságírói kérdésre, hogy az MSZP zsarolhatja-e a szabad demokratákat, Fodor Gábor azt mondta, hogy az általa vezetett SZDSZ semmivel sem zsarolható.

Azokra a kritikákra, amelyek szerint nem világos az SZDSZ programja, Fodor Gábor a sajtótájékoztatón bemutatta pártja 2006-os választási programját, az ahhoz kapcsolódó tanulmányokat, illetve a koalíciós megállapodás 2007-es kiegészítését. Elmondta: az SZDSZ ezek talaján áll és a koalíció azért bomlott fel, mert az MSZP nem akarta megvalósítani a programot.

Fodor Gábor bejelentette: szívesen részt vesznek az MDF elnöke, Dávid Ibolya által az ellenzéki pártvezetők között kezdeményezett megbeszélésen, de meggyőződése, egy demokráciában a kormány terjeszti be a költségvetést, az ellenzéknek pedig az a dolga, hogy véleményezze azt, és ők nem szeretnék felcserélni a szerepeket.

Az MDF közelgő elnökválasztására utalva Fodor Gábor azt mondta, nem akarnak kampánycélokat szolgálni. Szólt arról is, hogy a tárgyalás időpontjáról még egyeztetniük kell és a jövő hét az előre elhatározott rendezvények miatt nem felel meg az SZDSZ számára.

A liberális pártelnök a sajtótájékoztatón üdvözölte az erőszak elleni mozgalom (Magyar Demokratikus Charta) hétvégén tartandó rendezvényét és azt kérte, a többi politikai erő is támogassa a civil kezdeményezést.

Szijjártó Péter:

A hatalomhoz való görcsös ragaszkodásnak az egész ország issza meg a levét.Magyarországnak nincs több elvesztegetni való ideje, az embereknek minél előbb vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét.Magyarország érdeke az előrehozott választás.
Forrás: MTI, MTI-OS

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását