2024. május 9. - Gergely

A kormány alkalmatlanságát mutatja a TEÁOR számok ügye

A Fidesz szerint a kormány alkalmatlanságának és működésképtelenségének ékes bizonyítéka a TEÁOR számok ügye - mondta Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 3. szerda 17:15 - Hírextra
A fideszes politikus sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a TEÁOR-számokkal (a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerével) kapcsolatos szabályozást törvénybe iktatta az Országgyűlés, majd miután látszott, hogy a június 30-i határidőt nem tudják tartani a vállalkozások, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter egy rendelettel felülírta a határidőt.

Az utóbbi napokban azonban Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is belépett a képbe, és meglepő fordulatot hozott, hiszen bejelentette, hogy a cégjegyzékbe nem is kell bekerülnie a TEÁOR-számoknak - tette hozzá Tállai András.

Hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy az adóhatóságok és a cégbíróságok ebben az ügyben végzett munkája teljesen felesleges volt, a vállalkozások pedig szintén feleslegesen adtak ki 10-50 vagy akár 100 ezer forintot is az alapító okirat, a társasági szerződés módosítására.

Kérdés, hogy ki fogja ezeket a cégeket kárpótolni, ki fog tőlük elnézést kérni, a felesleges kiadásokat ki fogja megtéríteni - mondta Tállai András. Hozzátette: az ügy jól példázza, hogy a kormány működésképtelen, hiszen egy technikai feladatból a vállalkozóknak csinált bosszúságot és felesleges költségeket.

Az ügyben az MDF kedden már megszólalt. A párt képviselője, Pettkó András azt mondta, a Magyar Demokrata Fórum arra kéri a kormányt, hogy térítse meg a vállalkozások TEÁOR kódváltásából származó költségeit.

A jogszabálytervezet szerint TEÁOR-számokat ezentúl csupán adóigazgatási és statisztikai célra fogják használni, a szakmakódokról elég lesz az adóbevallásban nyilatkozni.

Tukacs István (MSZP) országgyűlési képviselő reagálásában közölte: a kormány célja a TEÁOR-számok cégbejegyzési kötelezettségének feloldásával az volt, hogy csökkentse a kis- és középvállalkozások adminisztrációs terheit.

A szocialista politikus hozzátette: a vállalkozások TEÁOR-számokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségei nem költségvetési bevételek voltak, "egész egyszerűen ügyvédi költségeket fizettek ki". Tehát - mint mondta - "értelmetlen a kérdés, hogy ki kárpótolja a cégeket".
Az intézkedés mindenképpen könnyítés a vállalkozásoknak - tette hozzá Tukacs István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását