2024. április 26. - Ervin

Kellenek nemzeti minimumok

Nagyon sok a hasonlóság Magyarország jelenlegi és Finnország egy évtizeddel ezelőtti gazdasági helyzete között - hangzott el Eero Heinaluoma, a Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese megbe
2008. április 21. hétfő 15:45 - Hírextra

Finnországban a kilencvenes évek közepén nagy gazdasági válság rengette meg az országot, ezért strukturális váltásra, szigorú megszorításokra volt szükség, amelyet az ellenzék is támogatott - mondta a finn politikus, aki péntektől hétfőig tartózkodik Magyarországon.

A Mesterházy Attilával folytatott megbeszélései után Eero Heinaluoma közölte: az 1990-es évek közepén Finnországban 18 százalékos volt a munkanélküliség és hét százalékos a GDP-hez viszonyított költségvetési hiány. 1995-ben, amikor a finn szociáldemokraták átvették a kormányt, a költségvetés harmada kölcsönökön alapult.

Az MTI kérdésre az SDP elnöke a finn reformok kapcsán kifejtette: a munkavállalókat érintő adócsökkentést hajtottak végre és több embert vontak be a közteherviselésbe. Mint mondta, a nyugdíjreform során 58 évről 60 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt.

A költségvetési egyensúly elérése is cél volt, de úgy, hogy közben több pénzt fordítottunk az egyetemi oktatás fejlesztésére - jelentette ki Eero Heina:luoma.

Egy másik kérdésre Eero Heinaluoma azt mondta, az átalakítások első szakasza nagyon nehéz volt a társadalom számára, de megvolt a szükséges társadalmi és politikai konszenzus. Az ellenzék is belátta, szükség van megszorításokra - vélekedett, megjegyezve: az ellenzék tudta, hogy ha a kormány nem viszi végig a megszorításokat, nekik kell majd végrehajtani.

Mesterházy Attila azt mondta, Finnország olyan sikeresen oldotta meg a magyarországihoz hasonló, néhány évvel korábbi helyzetet, hogy ma már szufficites a költségvetése. Nagy kihívásnak nevezte megtalálni az egyensúlyt a versenyképesség fejlesztése, a költségvetési egyensúly fenntartása, a szolidaritás és a szociális igazságosság között.

A magyar belpolitika tanulhat a finntől abban, hogy bizonyos kérdésekben meg kell tudni egyezni, kellenek nemzeti minimumok - hangoztatta.

Eero Heina:luoma magyarországi látogatása során találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a szocialista parlamenti frakció vezetőivel, illetve Veres János pénzügyminiszterrel. (A finn politikus 2005 és 2007 között pénzügyminiszter volt.)

Matti Vanhanen finn miniszterelnök kedden egynapos hivatalos látogatásra érkezik Magyarországra Gyurcsány Ferenc meghívására, tárgyalásai középpontjában energia- és klímapolitikai kérdések lesznek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását