2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tanévkezdés a felsőoktatási intézményekben

A pénzügyi és számviteli főiskolai karon stabilizálódott a hallgatói létszám, míg az egészségügyi, valamint a gépészmérnöki karon harminc százalékkal kevesebb elsőéves kezdi meg tanulmányait Zalaegerszegen, mint az elmúlt évben - közölte a Zalaegerszeg Fe
2008. augusztus 29. péntek 14:46 - Hírextra
Balaicz Zoltán szerint a felvételizők csökkenő száma a demográfiai okokon kívül a tandíj bevezetésével magyarázható, ugyanis a tandíj eltörlése csak a márciusi népszavazás után dőlt el, a jelentkezési lapokat pedig már február közepén kellet leadni.

Zsigmond Edit, a képzési központ igazgatója arról számolt be, hogy az egészségtudományi karon (Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar) évről évre csökken az elsőévesek száma. A 2006-os tanévben a főiskolai alapképzésen 150, idén viszont már csak 93 hallgató kezdi meg tanulmányait. Az ápolás és betegellátás szakra a meghirdetett 65 helyre mindössze 39 diákot tudtak felvenni. Az egészségügyi szervező szak, levelező tagozatára száz fő helyett mindössze húsz hallgatót tudtak felvenni. Valamennyit javított a helyzeten, hogy nagy volt az érdeklődés a szakirányú továbbképzésekre: 42 hallgatót vettek fel a wellness terapeuta és mentálhigiénikus szakra. Az egészségügyi képzési központban összesen 530 hallgató kezdi meg az új tanévet.

Németh Árpád igazgató megjegyezte, hogy a gépészmérnöki karra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Zalaegerszegi Képzési Központja) 19-en nyertek felvételt az államilag finanszírozott nappali tagozatos képzésre, harminc százalékkal kevesebben, mint az elmúlt években. Hozzáfűzte, hogy a műegyetemre - ez érvényes a zalaegerszegi képzésre is - mintegy másfélszer magasabb pontszámmal lehet bekerülni, mint a környező egyetemek hasonló szakaira, ugyanis az egyetem magas követelményszintje miatt az elmúlt években a képzéseken sokan lemorzsolódtak.

Tóth József igazgató szerint stabilizálódik a hallgatói létszám a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karának zalaegerszegi intézetében. Az intézményben ősztől több mint 1.100-an folytatják tanulmányaikat: az elsőévesek közül 137-en államilag finanszírozott, 62-en pedig költségtérítéses szakra nyertek felvételt.

Tóth József beszámolt a csaknem 600 millió forintos állami támogatásból megvalósuló beruházásról is. A kampusz területén, az egyik használaton kívüli épület barnamezős felújításával információtechnológiai és gazdasági informatikai bázist hoznak létre, amit mindhárom felsőoktatási intézmény használhat majd. A számvitelt ma már nem táblán kell tanítani, és az informatika és a számítástechnika oktatását sem lehet egyszerű eszközökkel megoldani, hanem korszerűen felszerelt géptermekre, modern eszközökre van szükség, ami az új elektronikus központban biztosított lesz - tette hozzá.

Balaicz Zoltán elmondta: a három felsőoktatási intézmény regionális tudásközpontot hoz létre, az együttműködésről szóló megállapodást szeptemberben írják alá. Az elképzelések szerint az intézmények közösen oldják meg egyes természettudományos, nyelvi, humán, matematikai tárgyak oktatását. A mechatronikai képzés például szorosan kapcsolódik az egészségügyi intézmények műszerezettségéhez, különböző vizsgálatok elvégzéséhez.

Balaicz Zoltán beszámolt arról is, hogy szeptembertől humán felsőfokú szakképzés kezdődik Zalaegerszegen, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar kihelyezett tanszékén, ahol andragógiai szakon közel harminc levelező tagozatos hallgató kezdi meg tanulmányait.

A kollégiumi lehetőségekről elmondta, hogy Zalaegerszegen viszonylag kedvező a helyzet: 660 főiskolás számára tudnak kollégiumi helyet biztosítani. A diákokat jó komfortfokozatú, 2-3 ágyas szobákban tudják elhelyezni, a városi és a megyei önkormányzat pedig további 60 férőhelyet biztosít a Pécsen tanuló diákoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását