2024. május 5. - Györgyi

Mentőhajó a Balatonon

Idén várhatóan százmillió forint jut a balatoni komplex vízbiztonsági program indítására, amelynek célja, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tava legyen. Elsőként egy speciális, a legnagyobb viharban is közlekedni tudó mentőhajót szereznek majd be -
2008. április 7. hétfő 16:48 - Hírextra

Mint kifejtette, két-három év szükséges ahhoz, hogy végrehajtható legyen a tavaly kidolgozott komplex vízbiztonsági program. Idén a vízi mentés korszerűsítésére 50 millió forintos költségvetési forrás áll rendelkezésre, és várhatóan ugyanennyit lehet szerezni pályázati úton egyéb vízbiztonsági fejlesztésekre, feladatellátásra - tette hozzá.

Bagyó Sándor, a civil balatoni vízi-mentést végző Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke szerint jó hír, hogy startolhat a vízirendőrség, a meteorológia a katasztrófavédelem, a vízi mentők és az önkormányzatok munkáját összehangoló vízbiztonsági program, még akkor is, ha ez a keret csak töredéke a projekt 570 millió forintos fejlesztési, és évi 220 millió forintos működési forrásigénynek. Hangsúlyozta, az általuk áhított cél, hagy az állami feladatot felvállaló vízmentők normatív állami támogatáshoz juthassanak a jövőben, és ezzel kiszámíthatóvá és biztonságossá váljon a mentés.

Az elmúlt években ilyenkor már vízen voltak a szakszolgálat mentőhajói, de idén ma még egy sem teljesít szolgálatot. Bagyó Sándor elmondása szerint azért, mert annyira leamortizálódott már a flottájuk, hogy szükségessé vált a teljes felújításuk. Ezt részben saját bevételből, részben szponzori támogatásból, továbbá a kormány által tavaly nyújtott 12 millió forintos gyorssegélyből tudják megoldani. Az első hajóik a napokban kerülnek vízre.

A speciális mentőhajó beszerzés közbeszereztetése várhatóan több hónapig is eltart, így leghamarabb a szezon végére lesz bevethető. A több mint 50 millió forintos mentőhajó bármilyen időjárási körülmények között el tudja majd látni a feladatát, haladási sebessége közel duplája lesz a jelenlegi mentőhajókénak, felszereltsége, zárt kabinja, és a rajta lévő orvosi ügyelet révén pedig olyan lesz, mint egy vízi "esetkocsi" - mondta a szakember.

Az idei nyárról szólva Bagyó Sándor kifejtette, bizakodó és további pályázati lehetőségekre számít azért, hogy a növekvő balatoni turistaforgalomban is minél jobban és hatékonyabban végezzék a vízi mentést. A szakszolgálat számára komoly segítséget jelent, hogy támogatással juthatnak mentőhajóik üzemanyaghoz, amiről idén is sikerült megállapodniuk a legnagyobb hazai üzemanyag forgalmazóval - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását