2024. május 14. - Bonifác

Új mentőállomás

A mentők az egyik leglényegesebb szereplői az egészségügyi rendszernek, mert a betegek nagyon gyakran először a mentővel, a mentősökkel találkoznak, amikor baj van - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emő
2008. július 24. csütörtök 13:50 - Hírextra
Nagyon fontos, hogy a mentők szükség esetén mindenhová időben odaérjenek, az utóbbi napok polémiái viszont éppen a lényegről vonják el a figyelmet, nevezetesen arról, hogy mindannyiunknak tudni kellene elsősegélyt nyújtani az arra rászorultaknak - hangoztatta a szakminiszter.

Székely Tamás azt is mondta: négy perc van az ember életében arra, hogy a keringés és szívműködés leállása esetén sikeres lehessen az újraélesztés. "Ez alatt a négy perc alatt riasztani kell a mentőket, és meg kell kezdeni a beteg ellátását", amit a megérkező mentők aztán a megfelelő felszereltséggel folytatnak.

"A kormány kiemelten kezeli a mentőszolgálat fejlesztését, 2003 óta 35 új mentőállomást adtunk át, a mentőkocsik döntő többségét kicseréltük" - hangoztatta a szakminiszter, aki megjegyezte: Borsodban a fejlesztés előtt a mentőautók átlagéletkora 7 év fölött volt, és átlagban több mint 250 ezer kilométert tettek meg, ma 4-4,5 éves az átlagkor, a futásteljesítmény pedig nem haladja meg a 150 ezer kilométert.

A "15 perces kiérkezésről" szólva megemlítette azt is: 2003-ban Borsod-Abaúj-Zemplén területének 71 százalékára lehetett eljutni mentővel ennyi idő alatt, most 80 százalékos ez az arány.

Székely Tamás a közeljövő fejlesztéseiről szólva a korszerű mentőirányítást emelte ki. Fogalmazása szerint azért, hogy "ne a múlt századi technikával, mágnestáblán tologassuk az autókat, és ne a mentésirányító szerencséjén múljon, hogy rálát-e arra az autóra, amelyik a legközelebb van az esethez".

Erre egy négymilliárd forintos pályázatot ír ki a tárca, egy korszerű, GPRS-sel működő irányítórendszer épülhet ki - mondta, hozzátéve: folytatják az autók megfelelő eszközökkel való felszerelését és a kocsipark cserélését is.

Az Emődön két kocsival működő környezetbarát, napenergiával is üzemelő energetikai ellátórendszerrel felszerelt mentőállomás beruházása 60 millió forintba került, az összeget fele-fele arányban az Országos Mentőszolgálat és az önkormányzat biztosította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását