2024. április 30. - Katalin, Kitti

A HIV-fertőzött nők 93 százalékban egészséges utódokat szülnek

A HIV-fertőzött szülő nők 93 százaléka egy speciális kismamavédelmi programnak köszönhetően egészséges gyermeket hoz a világra a dél-ukrajnai Odesszában, ahol járványszerű méreteket öltött az immunhiányt okozó fertőzés terjedése.
2008. augusztus 28. csütörtök 20:10 - Hírextra
Az egymillió lakosú kikötővárosban évente mintegy 150 HIV-pozitív nő szül, akik különleges, a kórokozónak a magzatba jutását megakadályozó ellátásban részesülnek, szükség esetén pedig pszichológiai támogatást is kapnak - jelentette az odesszai Reporter.com.ua internetes hírportál.

Manapság a HIV-fertőzött odesszai nők zöme rendezett családokból kerül ki, szemben a korábbi állapotokkal, amikor a vírushordozó nők többségét intravénás kábítószerélvezők tették ki - közölte Irina Halavantyuk, az 1. számú odesszai szülőotthon főorvosa, aki szerint a náluk szülő fertőzött nők semmilyen megkülönböztetésben nem részesülnek.

Mint mondta, a HIV-fertőzöttek a többi terhes nővel egy helyiségben vannak, és a személyzeten kívül senki nem tudja, ki vírushordozó. Mindössze az a különbség, hogy a HIV-pozitív nők szülése emelt szintű biztonsági feltételek mellett zajlik.

Odesszában továbbra is gyors ütemben terjed a HIV-fertőzés, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk mellett viszonylag itt van a legtöbb HIV-vírushordozó. A városban 414 fertőzött jut százezer lakosra, míg a fővárosban, Kijevben, ahol szintén nem a legjobb a járványügyi helyzet, ez a mutató 194.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását