2024. április 23. - Béla

A HIV-fertőzött feleség titka

A HIV legyőzésének titkát hordozhatja egy nő, akit férje tíz éve fertőzött meg a vírussal, ám máig sincs szüksége gyógyszeres kezelésre - közölték amerikai kutatók.
2008. augusztus 13. szerda 16:43 - Hírextra
Az úgynevezett "elit elfojtók, szupresszorok" közé tartozó nő immunrendszerét a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársai vizsgálják. Arra keresnek választ, hogy szervezete miként bírkozik meg a ma még gyógyíthatatlan betegséghez vezető vírusfertőzéssel.

"Először úgy tűnt, a házaspárt hibás vírus fertőzte meg" - mondta Joel Blankson, a tanulmány vezetője. A házastársaknál azonban, akik 17 éve monogám kapcsolatban éltek, ugyanazt a vírustörzset mutatták ki a kutatók. Az egyetlen különbség a feleség immunrendszere, mely miatt másként reagál a fertőzésre.

"Ez jó jel atekintetben, hogy kifejleszthető egy terápiás vakcina" - véli Blankson. Ez a vakcinafajta nem előzné meg a fertőzést, de a páciensek kezelhetők lennének vele.

A baltimore-i férfit és nőt is tíz éve diagnosztizálták, a férj egykori intravénás droghasználó. A tesztek kimutatták, hogy a feleség CD8 T-sejtekként ismert immunsejtjei 90 százalékos arányban állították meg a HIV-vírus szaporodását, míg a férj T-sejtjei csak 30 százalékban - írja Blankson csoportja a Journal of Virology című szakfolyóiratban.

A nő szervezetében lévő HIV-vírus az immunrendszer támadásának hatására mutálódott és gyengült, míg a férfiban található vírus megőrizte erejét. A jelenség több szempontból is ötleteket adhat a HIV-vakcinát kutatóknak. "Hogyan támadják meg a CD8 T-sejtek a HIV-et és miképp kényszerítheti állandó visszavonulásra a vírust egy erősebb immunválasz?" - összegezte Blankson.

"Megkíséreljük megtudni, pontosan hogyan akadályozzák meg a nő T-sejtjei a vírus sokszorozódását. Megnézzük, milyen citokineket termelnek" - tette hozzá a kutatásvezető.
A citokinek az immunrendszer jelzőfehérjéi. Amit már megfigyeltek a kutatók: míg a férj T-sejtjei ezek közül csak gammainterferont állítanak elő, addig a feleségé a gammainterferonon túl még tumornekrózis-faktort is.

A teljes kép kialakításához azonban mindez nem elég, mert e két fehérjével korábban már sikertelenül próbálkoztak más pácienseknél a kutatók. A nő immunsejtjei csak a vírussal való találkozáskor reagáltak. Egy további adalék, hogy szokatlanul nagy a nő humánleukocita-antigén (HLA)rendszerének aktivitása. Az immunrendszer e fontos komponense segíti a szervezetet ellenségei (baktériumok, vírusok) antigénjének azonosításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását