2024. április 20. - Tivadar

Sziget - sok a jelentkező a HIV- és hepatitisz szűréseken

Már az első nap tapasztalata azt mutatja, hogy sikeres a Sziget fesztiválon indított HIV- és hepatitisz szűrés, sok a jelentkező, folyamatosan érkeznek az egészségsátorhoz a vállalkozó szellemű fesztiválozók.
2008. augusztus 13. szerda 18:53 - Hírextra
Siska Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa az anonim szűrésről elmondta: az ujjbegyből vett vérmintát egy HIV-gyorsteszt segítségével analizálják, az eredményt fél óra múlva kézhez is kaphatja a "páciens", akit sorszám szerint azonosítanak be.

A hepatitisz vizsgálat nem ilyen gyors, annak eredményét három nap múlva tudhatja meg - szintén a Szigeten - az, aki kíváncsi arra, fertőzött-e.

A HIV-gyorsteszt megbízható - hangsúlyozta a doktornő, hozzátéve, hogy akinél pozitív az eredmény, annál újra elvégzik a tesztet, továbbá felvilágosítják, hova fordulhat segítségért, de ha a rossz eredmény után igényli az illető, helyben is megpróbálnak segíteni.

A szűrést végző szakemberek egyike az MTI-nek elmondta, hogy kora estig több mint ötven HIV-tesztet végeztek el, és szerencsére egyik sem bizonyult pozitívnak.

A tapasztalatok szerint sokkal több lány él a gyorsteszt elvégzésének lehetőségével, mint fiú. A vizsgálatra várók közül egy srác az MTI munkatársának elmondta: nemrég járt Thaiföldön, és úgy gondolta, nem árt elvégeztetnie a HIV-tesztet. Több megkérdezett is azt mondta: szabados szexuális élete miatt csináltatja meg a tesztet.

A vizsgálaton résztvevők többségében van némi szorongás a teszt eredménye miatt, de a legtöbben már rutinosnak mondhatók, hiszen elmondásuk szerint nemcsak most a Szigeten, hanem máskor is elmennek AIDS-szűrésre a Szent László kórházba.

Az Egészségügyi Minisztérium sátrában szakemberek segítenek azoknak, akik például a cigarettáról szeretnének leszokni, vagy alkoholproblémákkal küzdenek, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársait egészségvédő programokkal, tanácsokkal szolgálnak.
Egészségtotó, kérdőív segítségével megismerkedhetnek az érdeklődők az Egészségbiztosítási Felügyelettel és munkájával is, de a sátornál óvszert is osztanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását