2023. szeptember 28. - Vencel

Az orvosok nem akarják kezelni a HIV-fertőzötteket

Noha Ukrajnában egyre többen kapják meg a HIV-vírust, az orvosok félnek a hozzájuk forduló fertőzöttek betegségeinek kezelésétől.
2008. augusztus 26. kedd 21:10 - Hírextra
A HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek támogatására létrehozott ukrán nemzeti telefonos segélyszolgálat munkatársai szerint az utóbbi hónapokban megszaporodtak azok a hívások, amelyek arról számolnak be, hogy az orvosok diszkriminálják a szerzett immunhiányos fertőzötteket és betegeket, megtagadják tőlük a gyógykezelést, sőt gyakran sértő megjegyzéseket tesznek rájuk - írta kedden a Liga.net ukrán internetes hírügynökség.

A beszámoló egy Odessza környékén megtörtént esetet említ, amikor az egyik kisváros kórházának orvosai megtagadták egy terhes HIV-fertőzött nő ellátását, azt tanácsolva neki, hogy menjen a megyeközpontba, és ott szülje meg gyermekét.

Viktor Juscsenko ukrán elnök a közelmúltban kijelentette, hogy Ukrajna egyik legégetőbb közegészségügyi problémája a HIV-fertőzés terjedése, s az ezzel járó súlyos szociális, gazdasági és demográfiai következmények. Az államfő által is idézett statisztikai adatok szerint Ukrajnában 130 ezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, az AIDS-ben eddig 13 ezren haltak meg, s havonta másfélezer új fertőzöttet regisztrálnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását