2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Rehabilitálták az utolsó kivégzett boszorkányt

Graubünden svájci kanton parlamentje rehabilitálta szerdán az utolsó kivégzett svájci boszorkányt, akinek fejét 226 éve ütötte le a hóhér bárdja.
2008. augusztus 27. szerda 18:19 - Hírextra
Anna Göldi ellen a boszorkányperben az volt a vád, hogy megbabonázott egy nyolcéves kislányt és ezzel halálát okozta, ezért a protestáns egyház tanácsa 1782-ben nyilvános köztéri lefejezésre ítélte. A verdiktet végrehajtották, és Anna Göldi maradványait az akkori szokásnak megfelelően a vérpad mellé temették.

A legkeletibb svájci kanton parlamentje egyhangúlag és vita nélkül szavazta meg a 48 éves korában kivégzett boszorkány rehabilitálását - a helyi protestáns egyház viszont, akárcsak eddig, ezúttal sem hajlandó megsemmisíteni a hajdani ítéletet - jelentette az ATS svájci hírügynökség.
Graubünden kanton parlamentje határozatában kimondta, hogy a boszorkányper törvénysértő volt, áldozata pedig jelképes alakként él majd tovább, emlékeztetve az embereket az ellene elkövetett igazságtalanságra.

2007-ben a UDC párt még ellenezte a rehabilitációt, akárcsak Graubünden kanton kormánya, amelynek szemében "a boszorkányt már rehabilitálta a köztudat".

Szerdán parlamenti döntés született arról is, hogy a kanton 120 ezer svájci frank (18 millió forint) költséggel 2010-ben dramatizált feldolgozásban mutatja be Anna Göldi életét.

Történelmi kutatások szerint Európában 50 és 100 ezer között lehet azoknak a személyeknek a száma, akiket boszorkányság vádjával ítéltek halálra, főleg a 16. század és a 18. század közepe közötti időszakban. Mintegy 80 százalékuk nő volt, s jobbára nem a fejüket ütötték le, hanem élve égették el őket máglyán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

solarplexus
2008. augusztus 31. 17:21
Micsoda lemaradas.:-)))))
Errol mar a Magyar Narancs regen irt.
Don Caló
2008. augusztus 28. 12:58
na, hát ezek a maiak sokkal szerencsésebbek e téren is... ;-P
"igaz, Hölgyeim?" ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását