2024. május 4. - Mónika, Flórián

A hegyeshalmi bányatóban gyakorolnak

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 90. évfordulója alkalmából a tervek szerint nemzetközi kutatóexpedíció indul ősszel az Adriai-tengerben fekvő hadihajó maradványainak feltárására. Az expedícióban ezúttal első ízben katonabúvárok is részt vesznek.
2008. augusztus 27. szerda 18:25 - Hírextra
Felkészítésük a napokban fontos állomásához érkezett, a nyílt vízi merülés színhelye a hegyeshalmi bányató, amely kellő mélységű a mélymerülés gyakorlásához - mondta Antal László mérnök alezredes szerdán az MTI-nek.

A Magyar Honvédség részéről 4 merülőbúvárt készítenek fel a magyar szervezésű expedícióra, amelynek tagjai állapotfelmérést akarnak végezni a Premuda szigetétől délnyugati irányban nyolc tengeri mérföld távolságban 65 méter mélyen, fedélzetével lefelé fordulva fekvő csatahajóról. Filmen és fotókon szeretnék megörökíteni a roncsot és fémmintákat akarnak venni a csatahajó maradványaiból.

Antal László a merülés helyszínén szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség búvárai részéről kegyeleti aktus is lesz a merülés, hiszen négy főtiszt és 85 matróz - egykori kollégáik - halt meg, amikor a csatahajót két torpedótalálat érte két olasz motoros naszádról 1918. június 10-én.

A torpedók eltaláltak két kazánházat és átszakították a válaszfalat is. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának büszkesége, a 151 méter hosszú, 27,3 méter széles csatahajó a legénység elszánt küzdelme ellenére megtelt vízzel és elsüllyedt.

A kegyeleti merülés alkalmával a Magyar Honvédség búvárai márvány emléktáblát és keresztet helyeznek el a hadihajó maradványai mellett.Az expedícióban a magyar civil és katonabúvárokon kívül a tervek szerint szlovák, horvát, osztrák és lengyel búvárok is részt vesznek - mondta Antal László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását