2024. április 29. - Péter

Szakmapolitikai egyeztetés

Megkezdődött a Nemzeti Tehetség Program szakmapolitikai egyeztetése, a dokumentumot szeptember 30-ig kell benyújtani az Országgyűlésnek - mondta Kormos Dénes, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 25. hétfő 12:10 - Hírextra
A tehetségek ma már alapvetően meghatározzák egy adott ország versenyképességét, így a tehetségek megtalálása nem magánügy, hanem nemzeti ügy - közölte a kormánypárti képviselő a 25 éves időtartamú programról.

Emlékeztetett arra, hogy az MSZP, a KDNP, az SZDSZ és az MDF által benyújtott, a Nemzeti Tehetség Programról szóló országgyűlési határozatot június elején fogadta el az Országgyűlés. Kormos Dénes ismertetése szerint kora gyermekkortól egészen 35 éves korig kutatnák a tudományos, a mesterségbeli, a művészi és a sporttehetségeket.

A szocialista szakpolitikus a program több részét felsorolta, így azt a hárommilliárd forintos programot, amely a közoktatásban segítené a tehetségek felkutatását. Megemlítette a kreatív ipart megalapozó iskolán kívüli tehetséggondozást, amelyre szintén több mint hárommilliárd forint áll rendelkezésre.

Mint elhangzott, ösztöndíjak lesznek a felsőoktatás területén az alap- és a mesterképzésben, illetve azon külföldön tanulók számára is, akik hazai projektekben vesznek részt.

Kormos Dénes kiemelte az integrált tehetségsegítő programot, amely 12 milliárd forinttal indul el. Kitért arra, hogy az országgyűlési határozat alapján létrejön a Nemzeti Tehetség Alap, amely a forrásokat biztosítja a költségvetésből, illetve a civil társadalom, magánszemélyek és vállalatok felajánlásaiból.

Az MTI kérdésére a szocialista képviselő azt mondta, amennyiben a gazdaság szereplőinek is lesz lehetősége támogatni a Nemzeti Tehetség Programot, akkor az mintegy 80 milliárd forinttal gazdálkodhat.

Kormos Dénes közölte: kezdeményezik, hogy március 25-e minden évben a tehetség napja legyen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását