2024. május 2. - Zsigmond

Állami oktatás - közoktatás - egyházi oktatás

Hatvan évvel ezelőtt államosították az iskolákat, az évforduló alkalmából csütörtökön konferenciát rendeztek "Állami oktatás - közoktatás - egyházi oktatás" címmel Debrecenben.
2008. május 15. csütörtök 20:40 - Hírextra

Fürj Zoltán főiskolai tanár felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy hatvan éve ezen a napon, május 15-én jelentette be Ortutay Gyula akkori vallásügyi és közoktatási miniszter az iskolák államosítását. Az évforduló kapcsán a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola rektorhelyettese felidézte az elemi iskolák államosításának körülményeit és a nyolcosztályos általános iskola bevezetését.

Donáth Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora Azonosságok és különbségek címmel tartott előadásában összehasonlította a hazai tanítóképzők 1918-19-es, illetve 1947-48-as államosítását, Kelemen Elemér nyugalmazott főiskolai tanár pedig az iskolaállamosítás hazai történeti előzményeket elemezte.

Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője az egyházaknak a közoktatásban betöltött szerepéről, lehetőségeiről tartott előadást. Fontosnak nevezte, hogy "az egyház a közoktatáson keresztül mutassa meg magát a társadalomnak". Azt pedig, amit az egyház megmutathat, a "hit, tudás, szeretet" hármas egységével jellemezte az előadó.

Ha a hit erős és eleven, akkor az iskolai erőszak kezelésére is van lehetősége az egyházi iskolának - utalt Csepregi András a manapság egyre szélesebb körben tapasztalható problémára.

A debreceni konferencia résztvevői délután két szekcióban tekintették át a közoktatással és az azzal összefüggő kutatásokkal kapcsolatos időszerű kérdéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását