2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A gázömlések gyorsabb elhárításáért

Jogszabály-módosításokkal szeretné elérni a gázömlések gyorsabb elhárítását Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere, aki hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: javaslataival napokon belül az illetékes minisztériumo
2008. augusztus 25. hétfő 16:07 - Hírextra
Több hatályos törvény és határozat módosításával előírható lenne a gázszolgáltatóknak, hogy üzemzavar esetén mennyi időn belül kötelesek a helyszínre érkezni és a munkát elvégezni. Kötelező lenne, hogy olyan információs rendszert működtessenek, amely segíti az elhárítást, rendelkezzenek a szükséges eszközökkel, az elhárítást végzők pedig megkülönböztető jelzést használhatnának autójukon - mondta a polgármester, aki országgyűlési képviselő is egyben.

A helyszínre érkezés és az elhárítás időintervallumának meghatározásához szakértői vélemények és további egyeztetések szükségesek, de az biztos, hogy a jelenlegi országos átlag, amely három óra, komoly veszélyhelyzetet teremt - jegyezte meg Tasnádi Péter.

Hozzátette: a megelőzés érdekében kezdeményezi azt is, hogy az útburkolat felbontásán kívül ne lehessen gépi földmunkát végezni a kis- és közepes nyomású gázvezetékek kétméteres, illetve a nagynyomású vezetékek ötméteres körzetében, e tiltott övezeteket kötelező lenne egyértelműen kijelölni a munkaterületeken.

Tasnádi Péter lépését azzal indokolta, hogy Pécsett az elmúlt négy hónapban többször is volt gázömlés szabálytalan munkavégzés miatt. Május 7-én az Ybl Miklós utcában a kiömlő gáz meggyulladt, az azt követő robbanástól egy ember meghalt, tízen megsérültek, a gáz pedig ezután is több órán át ömlött a vezetékből.

A politikus beszámolt arról, hogy a helyi védelmi bizottság közelmúltban hozott döntései alapján Pécsett várhatók szigorítások. Ez év végéig digitális adatbázis készül a közműhálózatról, melyhez kapcsolódóan minden érintett szolgáltató köteles lesz a soron kívüli adatszolgáltatásra. Így nem fordulhat elő, hogy kivitelezők hiányos, vagy pontatlan térképek szerint dolgoznak.

Tasnádi Péter hangsúlyozta: már a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program beruházásainak ősszel kezdődő kivitelezése során is nagy gondosságot és körültekintést vár el a munkákat végző cégektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását