2024. május 5. - Györgyi

Szekeres a fasizmus elleni küzdelemről

A Budai Önkéntes Ezred magyar katonái a mi valóságunkért, a mi jövőnkért harcoltak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az ezred bronzszobránál tartott megemlékezésen, kedden a Budai Vár alatt a Vérmezőn.
2008. február 13. szerda 12:23 - Hírextra
Szekeres Imre hangsúlyozta: "a fasizmust elődeink, a még élő, egykori ezredtagok ugyanúgy pusztították, mint bárki más, aki hajlandó és képes a fasizmus ellen jelenünkben felszólalni."
Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke emlékeztetett arra, hogy 1945 február 13-a százezreknek az életet, a túlélést jelentette.

"Ezen a tényen semmi nem tud változtatni. Ezt a felszabadulást (...) a szövetséges erőkön belül a szovjet csapatok, a Vörös Hadsereg hozta Budapestre" - fogalmazott.

Mint mondta, "mi magyarok hajlamosak vagyunk nagy nemzeti ünnepeinken történelmi emlékeink árnyoldalaira is emlékezni. (...) Legyünk őszinték, február 13-a sem vita nélküli nap. Miközben mi a felszabadulást ünnepeljük, sokan arra gondolnak, hogy mi történt később, mi történt évek múlva".
Hangsúlyozta: 1945. február 13-án Budapesten végre béke lett, a fasizmus minden értelmetlen vérontása, minden gonosz tette ezen a napon véget ért.

Hozzátette: az antifasiszta hősökre, oroszokra, magyarokra emlékeznünk kell, mert sajnos ma is vannak hívei a nácizmusnak, az eszmék újraélednek.

"Látjuk, hogy a kirekesztés hívei ma is időnként Budapest utcáin masíroznak". Hozzátette: a háború után Budapestet helyreállító emberek hite ad erőt ahhoz, hogy emlékezzünk és "figyelmeztessünk minden neonácit, hogy ebben a városban nincsen helyük."
Az ünnepi beszédeket követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait. Koszorúzott az orosz nagykövet is.

A Budai Önkéntes Ezred több százada a Vérmezőről indult végső rohamra a budai Vár ellen. A mintegy háromezer önkéntesből álló ezred bekapcsolódott a német hadsereg elleni fegyveres harcba, s részt vett a főváros felszabadításában a szovjet csapatok oldalán. Az ezred katonái közül a Buda felszabadításáért folyó harcokban mintegy hatszázan veszítették életüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását