2024. május 14. - Bonifác

Ki vesz részt a nemzeti csúcson?

A közjogi méltóságok egy része még nem döntött arról, részt vesz-e a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson - derült ki az MTI által vasárnap megkérdezett meghívottak válaszaiból.
2008. október 12. vasárnap 16:02 - Hírextra
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI kérdésére azt mondta: az eddigi ismeretek birtokában se igennel, se nemmel nem lehet válaszolni a miniszterelnök meghívására. A tényleges válasz kialakításához tudni kell, hogy mi lesz a célja ennek a felvetésnek, hogyan készítik elő a csúcsot, és miért nem elegendőek a meglévő kormányzati mechanizmusok a problémák megoldásához - tette hozzá.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: a gazdasági-társadalmi csúcs pontos napirendje ismeretében, a meghívó kézhezvétele után lehet csak érdemben nyilatkozni a miniszterelnök kezdeményezéséről.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt közölte az MTI-vel, részt vesz a tanácskozáson, mert minden olyan kezdeményezést támogat, amely a megoldás irányába mutat, és elősegíti a nemzeti közmegegyezést. "Az elmúlt években is mindig a konszenzus politikáját képviseltem" - tette hozzá a házelnök.

Kaposvári Bertalant, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettesét az MTI-nek nem sikerült elérnie. Az elnökhelyettes azonban korábban, egy hasonló helyzetben - a közjogi méltóságok a melegfelvonulás után tartott megbeszélése kapcsán - már igent mondott a kormányfő meghívására. Akkor úgy fogalmazott: ha meghívás érkezik a kormányfőtől a találkozóra, azt elfogadja, és részt vesz rajta.

Gyurcsány Ferenc vasárnap a parlamentben jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő - mint mondta - szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit.

A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

Az MTI összegzése szerint így a találkozóra meghívást kapnak - a jelenlegi köztársasági elnök, Sólyom László mellett - Gönz Árpád és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnökök, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor és Medgyessy Péter volt kormányfők, Szabad György, Gál Zoltán, illetve Áder János korábbi házelnökök, továbbá Szili Katalin, az Országgyűlés jelenlegi elnöke.

Szintén meghívást kap a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökei közül Surányi György, Bod Péter Ákos, Járai Zsigmond, a mostani vezető, Simor András, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia eddigi elnökei: Glatz Ferenc, Vízi E. Szilveszter és Pálinkás Jószef.

Az öt parlamenti frakcióvezető - Lendvai Ildikó (MSZP), Kóka János (SZDSZ), Navracsics Tibor (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Semjén Zsolt (KNDP) -, illetve a pártelnökök - Fodor Gábor (SZDSZ), Orbán Viktor (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF) - mellett meghívást kapnak a pártok EP-delegációjának vezetői is: Tabajdi Csaba (MSZP), Schmitt Pál (Fidesz), Szentiványi István (SZDSZ), valamint Olajos Péter (MDF).

Az MTI úgy tudja: a nemzeti csúcsra meghívják mind a hét önkormányzati szövetséget, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetséget. Az még nem dőlt el, hogy mely parlamenti bizottságokat vonják be a munkába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását