2024. április 27. - Zita

Oroszország nem vonul ki Grúziából

Nem látni az orosz kivonulás jeleit Grúziában - mondta Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Grúzia-raportőre és Konstantin Zhgenti, Grúzia magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 21. csütörtök 12:52 - Hírextra
Az SZDSZ-es politikus, aki hajnalban érkezett haza a térségből, azt mondta: láttak csapatmozgásokat, de szerintük Oroszország nem vonul ki Grúziából. Mint mondta, senki nem tudta visszaigazolni, hogy az orosz haderő eleget tesz Medvegyev orosz elnök ígéretének.
"Nincsen jele a kivonulásnak" - fogalmazott.

Az Európa Tanács raportőre szerint a szervezet önmagában nem tud tenni semmit, de ha egység alakul ki, akkor a szabad világ akaratát Oroszországra is rá lehet kényszeríteni.
Eörsi Mátyás szerint a magyar kormány lépései helyesek voltak, és Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének is "minden mondata helytálló volt".

A képviselő, aki fotókat mutatott a lebombázott településekről, a konfliktus okairól azt mondta: a grúz kormány reintegrációért felelős minisztere tárgyalást kezdeményezett Eduard Kokojtival, Dél-Oszétia megválasztott, de el nem ismert elnökével.

Kokojti a találkozó elől kitért, a grúz miniszter tett még egy kísérletet, de az sem jött össze, ezután másnap dél-oszétiai grúz falvakkal szemben tüzérségi támadás, vagyis szabályos etnikai tisztogatás indult meg - fűzte hozzá.

Eörsi Mátyás a grúz támadásokkal kapcsolatban azt mondta, ő még nem látott olyan kormányt a világon amely, ha saját népét támadják, nem tesz semmit.

A politikus úgy vélte, a konfliktus hátterében az energia is szerepel. Nemzetközi megfigyelők szerint, ha Oroszország térdre kényszeríti Grúziát, és lehetetlenné teszi, hogy az országon keresztül olaj vagy gáz jöjjön Európába, akkor ezzel az összes kaukázusi, azeri energiahordozó Európába juttatását megakadályozza - közölte. Hozzátette: energia területén akkor Oroszország egyedüli kiszolgálója marad Európának mindenféle versenytárs nélkül.

Konstantin Zhgenti közölte: országát megszállták az orosz erők, amelyek beássák magukat a konfliktuszóna legfontosabb pontjain.

A nagykövet utalt arra, az orosz elnök azt ígérte Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az EU soros elnökének, hogy augusztus 22-ig kivonulnak az orosz csapatok, eddig azonban ennek a jeleit sem látták.

Konstantin Zhgenti elmondta, az oroszok a polgári lakosságot, Gorival együtt tíz várost bombáztak. Közölte: az EU-s és más nemzetközi szervezetek sokat tehetnek a helyzet rendezése érdekében, de nem mindig tudnak megfelelően fellépni.

Az lenne a legcélravezetőbb, ha szankciókat vezetnének be Oroszországgal szemben, így lehetne arra kényszeríteni az agresszort, hogy függessze fel a megszállást - hangoztatta.

Konstantin Zhgenti szerint a kiemelt figyelemre azért is szükség lenne, mert nem lehet tudni, melyik lesz a következő ország, amellyel ugyanaz történik, mint Grúziával.

Eörsi Mátyás kitért arra is, hogy az orosz csapatok majdnem megakadályozták hazatérését Grúziából, ugyanis Tbiliszitől 35 kilométerre megállították, tankkal elállták az utat, nem akarták beengedni, majd kiengedni Gori városából. Végül a helyzet egy orosz parancsnok közbelépésére rendeződött - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását