2024. május 17. - Paszkál

Kökény: Tarlós adott utasítást

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa szerint Tarlós István főpolgármester adott utasítást a kórházigazgatók menesztésére.
2011. február 9. szerda 07:34 - HírExtra
Az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "lehet ezt pályázatok kiírásával álcázni, azonban a tény mégis az, hogy ma négy főigazgatónak felmondtak. Ezzel (Tarlós) elismerte, eddigi nyilatkozatai valótlanságot tartalmaztak". Az egészségügyben, a jelenlegi források alapján a mostani szolgáltatások fenntartására is alig van esély. Továbbá az adósságokkal küzdő kórházak eladósodottsága is tovább növekedhet - vélte Kökény Mihály.

Február végéig négy budapesti kórház vezetésére ír ki pályázatot a főváros, ezekre a korábbi intézményvezetők is jelentkezhetnek - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-vel, miután Tarlós István főpolgármester fővárosi kórházi vezetőket fogadott.

Szűcs Somlyó Mária tájékoztatása szerint a 12 fővárosi fenntartású kórház közül három másik esetében a jelenlegi információk alapján a főpolgármester nem zárta ki, hogy fegyelmi vizsgálat indul.

Tarlós István a közlemény szerint azt mondta, egy esetben azért indulhat vizsgálat, mert az intézmény nem tájékoztatta a fenntartó önkormányzatot egy fontos kérdésben, a másik két kórháznál pedig "ennél is komolyabb dologról van szó". A főpolgármester további konkrétumokat egyelőre nem említett, mondván, csak akkor nevezi meg a szóban forgó intézményeket, "ha már bizonyosságot nyer a dolog."

A többi, fővárosi fenntartású kórháznál a főpolgármester nem lát problémát, ezért is nevezte rögtönzött tájékoztatóján ismételten alaptalannak, hogy a főváros kórházvezetőket akarna felmenteni.

A Hírszerző információi szerint a következő négy intézmény főigazgatói posztjára írnak ki február 28-ig pályázatot: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, Központi Sztomatológiai Intézet, Uzsoki kórház, Szent Imre Kórház. A hírportál hozzátette, hogy ezek vezetői régóta határozatlan idejű szerződéssel dolgoznak, s a főpolgármesternek a közalkalmazotti törvény értelmében két lehetősége volt: vagy kiírják az álláspályázatot most, vagy a kórházigazgatók szerződését határozott idejűre változtatják.

Tarlós István egy hete kijelentette: egységesen "állami gondozás alá kell venni" a fővárosi kórházakat. A főpolgármester és a vele együtt sajtótájékoztatót tartó Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, a 12 egészségügyi intézmény átadásához még a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása és kormányzati döntés is szükséges.

Arra a kérdésre, mikor adják állami kézbe az egészségügyi intézményeket, a főpolgármester azt mondta, ez sok dologtól függ, lehetséges időpontként említette a június végét, illetve a december végét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását