2024. április 26. - Ervin

Erdő Péter román vendégeket fogadott

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kedden fogadta a Szatmári Egyházmegyéből érkezett román anyanyelvű római katolikus zarándokokat és egyházközségük vezető lelkészét Budapesten. A küldöttség részt vesz az augusztus 20-i ünnepi szentmisé
2008. augusztus 19. kedd 20:55 - Hírextra
Erdő Péter a találkozást követően újságírói kérdésre elmondta, a román ajkú lelkész által vezetett hívek a látogatás során megismerkednek a Magyar Katolikus Egyház életével, és "átélik Szent István ünnepét Budapesten".

A romániai hitélettel kapcsolatban közölte: ahogyan Budapesten, úgy Erdélyben is lehetővé teszi az egyházi vezetés, hogy a hívők csoportjai a saját nyelvükön vehessenek részt a liturgiában, így jusson el hozzájuk a keresztény tanítás.

A látogatás kapcsán Erdő Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptemberben Budapestre látogat a román püspöki konferencia küldöttsége, hogy közös ügyeikről, így például az anyanyelvi lelkipásztori szolgálatról tárgyaljanak.

A bíboros elmondta, hogy az idén több olyan romániai településen mutattak be magyar nyelvű szentmisét, ahol erre korábban huzamosabb ideig, több évtizeden át nem volt példa. Kitért arra, hogy a iasi püspök két teológus hallgatót küld Budapestre, hogy tanulmányaikat magyar nyelven végezzék, jobban megismerjék a magyar vallási nyelvet. Ez lehetővé teszi, hogy később saját egyházmegyéjükben románul és magyarul is ellássák a lelkipásztori szolgálatot.

Erdő Péter a szatmárnémeti csoportnak beszélt augusztus 20-a jelentőségéről, rámutatva arra: Szent István király személyében olyan szentet ünnepel a katolikus egyház, aki abban az időben fejtette ki tevékenységét, amikor még egységes volt a kereszténység.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását